Yritysjohtajat ovat samaa mieltä – että innovointi on tärkeää, mutta sitä on erittäin vaikea määritellä. ”Innovaatioprosessi” tai ”Muutosten tekeminen johonkin vakiintuneeseen asiaan, ottamalla käyttöön uusia menetelmiä, ideoita tai tuotteita”, ovat epämääräisiä määritelmiä, jotka ei selvennä sen enempää. Innovointitapoja on monia ja nyt tutustumme niihin.
PLM Groupissa määrittelemme innovaation seuraavanlaisesti: ”Sellaisen idean toteuttaminen, joka vastaa tiettyyn haasteeseen ja tuottaa arvoa sekä yritykselle että asiakkaalle.” On monia tapoja, joilla saamme sinut innovoimaan, mutta päästäksemme sinne meidän on ensin tarkasteltava innovoinnin eri tapoja, jotta ymmärtäisimme, että se on muutakin kuin vain uuden tuotteen luomista.
Se, miten innovoimme, on yhtä tärkeää kuin se, mitä innovoimme. Ja miten alkaa ihmisistä. Oikealla tiimillä mikään ei ole mahdotonta. Loistavat innovaatiot syntyvät, kun ihmiset työskentelevät yhdessä. Luomalla ja ylläpitämällä innovatiivista yrityskulttuuria, innovaatiot voivat olla totta myös sinun organisaatiossasi. Sinun tarvitsee vain kannustaa ja antaa työntekijöillesi mahdollisuus vapauttaa ideat. Ei riitä, että ostat uuden ohjelmiston tai 3DEXPERIENCE-alustan ja toivot, että se lisää luovuutta, tehokkuutta ja yhteistyötä. Polttoaineena ovat yrityksesi ja työntekijöidesi arvot, käyttäytyminen ja toiminta – alusta vain helpottaa innovointia.
Käyn tässä artikkelissa läpi seuraavat aiheet, jotta saa selkeän käsityksen siitä, mistä innovoinnista on kyse ja miten yrityksesi voi siitä hyötyä.
- Innovaatiojohtaminen – innovaatiokulttuurin luominen
- Tiimin ulottuvuusprofiilin (TDP:n) viisi roolia
- 10 erilaista innovointitapaa
- Esimerkkejä innovaatioista
- Innovointia digitalisaation avulla
Innovaatiojohtaminen – innovaatiokulttuurin luominen
Vaikka strategiat voivat auttaa tuottamaan odotettuja tuloksia, on tärkeää muistaa, että tie innovointiin ei ole suoraviivainen- innovointitapoja on monia.

Tyypillinen innovaatiojohtamisen malli alkaa ihmisistä, kulttuurista ja organisaatiosta, joka johtaa ideoihin, valintaan ja toteutukseen ja lopulta innovointistrategiaan. Kaikki nämä näkökohdat ovat ratkaisevan tärkeitä innovoinnin edistämisessä, mutta prosessi näyttää kaikkea muuta kuin organisoidulta.
Team Dimensional Profile (TDP) pyrkii selittämään tätä järjestäytynyttä kaaosta. Se alkaa ihmisistä ja keskittyy heidän rooleihinsa ja vahvuuksiinsa. Johtajana voit käyttää sitä apuna varmistaaksesi, että ihmiset tekevät sitä, mistä he pitävät ja missä he ovat hyviä. He puolestaan innovoivat tuotteita, palveluja ja prosesseja.

TDP:ssä tunnustetaan neljä erilaista lähestymistapaa työhön:
- Konseptuaalinen – työskentely uusien ideoiden ja niiden vaihtoehtojen parissa.
- Spontaani – rakennetaan odottamattomia yhteyksiä ja rikotaan vanhoja rajoja.
- Normatiivinen – yhdistetään ideat käytäntöön
- Menetelmällinen – dokumentointi ja organisointi
Näiden lähestymistapojen kautta ihmisillä on taipumus jakautua rooleihin, jotka vastaavat heidän työskentelytyyliään.
Tiimin ulottuvuusprofiilin (TDP:n) viisi roolia
Innovaatiojohtamisessa voit nähdä ja tunnistaa nämä tärkeät roolit tiimissä.

Creator eli tekijä etsii kehittämiskohteekseen ei-perinteisiä ideoita. Hän ei pelkää virheitä tai epäonnistumista ja häntä rajoittavat harvoin säännöt.

Advancer eli ideoiden edistäjä keksii uusia ideoita ja vaihtoehtoja, mutta pystyy myös kehittämään olemassa olevia ideoita. Hän haluaa suunnitella perusteellisesti ja hyödyntää aiempaa kokemusta. Hänelle on normaalia ajatella ja toimia sääntöjen ulkopuolella.

Refiner eli ideoiden jalostaja osaa kyseenalaistaa ajatuksia. Hän analysoi ja käyttää tutkivia menetelmiä virheiden ja puutteiden etsimiseen. Hän on hyvä arvioimaan ideoita uudelleen ja löytämään vaihtoehtoja. Tavoitteena on aina onnistunut lopputulos.

Executor on toteuttaja, joka seuraa tiimin tavoitteita ja visioita, toteuttaa yhteisiä ideoita ja ratkaisuja, ja on perusteellinen suunnittelussaan. Hän pyrkii laatuun ja tarkkuuteen ja antaa muiden hallita tiimityötä. Hän on on tyytyväinen, kun lopputulos vastaa alkuperäistä ideaa.

Facilitator on kaikkien neljän lähestymistavan välimaastossa. Hän keskittyy kaikkien tiimin jäsenten panokseen ja kehitykseen. Hän seuraa koko innovointiprosessia alusta loppuun ja ohjaa ja tukee yhteistyötä tiimin sisällä. Koordinoimalla ja tasapainottamalla tiimiä hän varmistaa, että kaikki työskentelevät yhdessä,
On mahdollista, että organisaatiossasi on jo tällaisia ajattelijoita. Sinun tehtäväsi esimiehenä on antaa näille persoonallisuuksille vaikutusvaltaa mahdollistamalla yhteistoiminnalliset lähestymistavat digitalisoinnin avulla. Yksinkertainen tapa rohkaista tiimisi jäseniä, joilla on erilaisia taitoja ja rooleja, yhteistyöhön on luoda vuorovaikutuspisteitä. Esimerkiksi 3DEXPERIENCE-alusta, innovaatioekosysteemi, antaa kaikille tiimin jäsenille mahdollisuuden osallistua projekteihin – ja mahdollistaa myös hankintojen edistäjälle mahdollisuuden työskennellä suunnittelutiimin rinnalla. Kun koko tiimisi pystyy tekemään saumatonta yhteistyötä, organisaatiosi innovoi kaikilla aloilla.
10 erilaista innovointitapaa
Kun organisaatiosi hyödyntää yhteistyötä digitalisaation avulla, lahjakkaat tiimisi jäsenet voivat yhdistää vahvuutensa ja työskentelytapansa ja keskittyä innovointiin.
Jälleen kerran, innovointi ei ole yksiselitteinen- tai yksittäinen – prosessi. Sitä voi tapahtua koko organisaatiossa ja sen toiminnoissa. Doblinin kymmenen innovaatiotyyppiä tarjoaa innovoinnille puitteet. Kyse ei ole vain uusista tuotteista, joita luodaan; se on vain yksi tapa innovoida. Innovointitapoja on monia ja tämä Doblinin esittämä jako osoittaa, miten voit tunnistaa uusia mahdollisuuksia ja muuttaa nykyisiä liiketoimintamalleja kannattaviksi ja kestäviksi.

Innovaatiotyypit jaetaan kolmeen alaluokkaan: konfigurointi, tarjonta ja kokemus. Konfiguraatiotyypit ovat enimmäkseen sisäisesti keskittyneitä eivätkä niinkään asiakaslähtöisiä. Tarjonta- ja kokemustyypit ovat osittain tai kokonaan asiakaslähtöisiä.
Innovointiluokka – Configuration (konfigurointi)
Innovointiluokka nimeltä Configuration käsittelee ansaintamallia, verkostoa, rakennetta ja prosessia.

1. Ansaintamalli – Miten teet rahaa?
Liian usein voi kulua jopa vuosikymmeniä että ansaintamalleja kyseenalaistetaan. Innovatiiviset ansaintamallit haastavat vallitsevan tilanteen, joka koskee sitä, mitä alalla myydään, kuinka paljon veloitetaan tai miten tulot kerätään. Ottamalla käyttöön innovatiivisia ansaintamalleja voit muuttaa tarjontasi voitoksi. Se osoittaa, että tiedät, mitä asiakkaasi todella haluavat ja mistä uusia tulonlähteitä voi löytyä.
2. Rakenne – Miten organisoit ja sovitat yhteen työntekijöidesi lahjakkuuden ja käytössäsi olevat varat?
Yrityksesi varat voidaan organisoida uusilla innovatiivisilla tavoilla. Ne voivat olla aineellisia, inhimillisiä tai aineettomia – miten vaikkapa hallinnoit lahjakkuuksiasi tai miten hajautat yrityksesi kiinteitä kustannuksia osastoilla, kuten henkilöstöhallinnossa, tuotekehityksessä ja IT osastolla. Luomalla asiantuntijoillesi erittäin tuottavan työympäristön, jossa uudet ideat ovat tervetulleita ja luovuutta kannustetaan (innovaatioiden kasvualusta), houkuttelet uusia asiantuntijoita ja myös pidät heidät yrityksesi palveluksessa.
3. Verkosto – Miten luot yhteyksiä muihin luodaksesi arvoa?
Kaikkea on mahdotonta tehdä yksin, eikä tarvitsekaan. Verkostoinnovoinnissa tarkastellaan, miten voidaan hyödyntää muiden yritysten prosesseja, tarjontaa, teknologioita, kanavia ja tuotemerkkejä. Näin toimimalla voit keskittyä siihen, missä yrityksesi on hyvä, ja annat loput muiden hoidettavaksi, joilla on nämä vahvuudet. Yhteistyössä läheisten liikekumppaneiden tai jopa kilpailijoiden kanssa on rajattomasti mahdollisuuksia.
4. Prosessi – Mitä menetelmiä käytätte työnne tekemiseen?
Prosessi-innovoinnissa tarkastellaan vaikkapa sitä, miten ensisijaiset tarjouksesi luodaan. Innovointi tässä tarkoittaa marginaaliesi perusteellista uudistamista, tehokkuuden lisäämistä ja nopeaa sopeutumista muutoksiin. Näistä uusista prosesseista voi mahdollisesti tulla patentoituja ja ne voivat antaa sinulle tulevaisuudessa etulyöntiaseman kilpailijoihin nähden. Niistä voi tulla tavaramerkkisi, uusi tapasi valmistaa tuotteesi, jota kilpailijasi eivät voi kopioida.
Innovointiluokka – Offering (tarjonta)
Innovointiluokka nimeltä Offering käsittelee tuotteen suorituskykyä ja tuotejärjestelmää.

5. Tuotteen suorituskyky – Miten kehitätte ominaisuuksia ja toiminnallisuuksia, jotka erottuvat?
Liian usein ihmiset uskovat, että innovoinnissa on kyse tuotteen suorituskyvystä. Se on tärkeä osa, mutta muista, että innovointitapoja on yhdeksän muutakin tyyppiä.
Innovatiivinen tuotesuorituskyky koskee tarjoamiesi tuotteiden arvoa, ominaisuuksia ja laatua. Ne voivat olla täysin uusia tuotteita tai päivityksiä olemassa oleviin tuotteisiin, jotka tuovat lisäarvoa tuotteen elinkaarenhallintaan. Tuotesuorituskyvyssä on kyse pitkän aikavälin kilpailuedun tuottamisesta sen sijaan, että vain toistaisit hieman paremman version kilpailijoitesi valmistamasta tuotteesta.
6. Tuotejärjestelmä – Miten luot täydentäviä tuotteita ja palveluja?
Tuotejärjestelmäinnovoinnissa tarkastellaan, miten yksittäiset tuotteet ja palvelut liittyvät toisiinsa. Siinä tarkastellaan tapoja luoda arvokkaita yhteyksiä hyvin erilaisten tarjousten välille. Nämä innovaatiot auttavat sinua rakentamaan ympäristön, joka sitouttaa asiakkaita ja erottaa sinut kilpailijoista.
Innovointiluokka – Experience (kokemus)
Innovointiluokka nimeltä Experience käsittelee palvelua, kanavaa, brändiä ja asiakkaiden sitoutumista

7. Palvelu – Miten tuet ja moninkertaistat tarjoamasi arvon?
Palveluinnovaatiot parantavat tuotteidesi ja palvelujesi käyttöä, suorituskykyä ja arvoa. Niiden avulla tuotteita ja palveluja on helpompi kokeilla, käyttää ja nauttia niistä, ja niillä korjataan virheitä asiakaskokemuksen helpottamiseksi. Jos onnistut tässä, saat asiakkaasi sitoutumaan tavalla, joka saa heidät palaamaan uudestaan.
8. Brändi – Miten edustat tarjontaasi ja liiketoimintaasi?
Miten haluat, että teknologiainnovaatio ja brändisi tunnetaan ja muistetaan? Viime kädessä tuotemerkkisi vaikuttaa siihen, että asiakkaasi valitsevat sinut kilpailijoiden sijaan. Brändit antavat usein asiakkaiden houkuttelemiseksi lupauksen, joka toteutetaan viestinnän, markkinoinnin ja palveluvuorovaikutuksen avulla. Oikein tehtynä brändi-innovaatiot voivat tehdä tuotteestasi tai palvelustasi jotain arvostettua. Innovoimalla brändiä erotut muista.
9. Kanava – Miten toimitat tarjouksesi asiakkaille ja käyttäjille?
Haluat varmistaa, että asiakkaasi voivat ostaa haluamansa – kätevästi ja edullisesti. Innovatiiviset ratkaisut käyttävät useita, mutta toisiaan täydentäviä menetelmiä tuotteiden toimituksessa asiakkaille. Sähköinen kaupankäynti on hyvä esimerkki tästä, mutta fyysisillä myymälöillä on edelleen tärkeä rooli siinä, miten olemme vuorovaikutuksessa asiakkaidemme kanssa.
10. Asiakkaiden sitouttaminen – Miten edistät kiehtovaa vuorovaikutusta?
Asiakkaiden sitouttamisessa on kyse asiakkaiden ymmärtämisestä ja näiden tietojen käyttämisestä tuotemerkin ja asiakkaiden välisen merkityksellisen yhteyden luomiseen. Tämä voi olla prosessien automatisointia, yhteisöllisyyden tai yhteenkuuluvuuden tunteen luomista tai brändin inhimillistämistä johdonmukaisen äänen avulla.
Esimerkkejä innovaatioista
Ulkoinen innovointi kohdistuu tuote- ja palvelutarjonnan kehittämiseen, mutta myös siihen, miten asiakkaat ovat vuorovaikutuksessa yrityksesi ja sen tuotteiden kanssa.
Sisäinen innovointi kohdistuu organisaatiorakenteisiin, sisäisiin prosesseihin ja siihen, miten yritys ansaitsee rahaa. Se on innovointia, joka mahdollistaa ulkoiset muutokset.

Innovointia digitalisaation avulla
Nämä yllä esitetyt kymmenen innovointitapaa voivat tehokkaasti uudistaa yrityksesi mielikuvia. Voit aloittaa tarkastelemalla, miten innovointiin suhtaudutaan sisäisesti. Innovoimalla voit löytää aukkoja prosesseissasi tai löytää uusia mahdollisuuksia. Me PLM:llä tarkastelemme innovointia digitalisaation ja kestävän kehityksen näkökulmasta, jotta voimme kehittää teknologiaa ja autta rakentamaan menestyviä ja kestäviä yrityksiä.
Autamme asiakkaitamme yhdistämään ihmiset, ideat, tuotetiedot ja ratkaisut yhteen ja yhteistoiminnalliseen ympäristöön SaaS-pohjaisen tuoteinnovaatioalustan, 3DExperiencen, avulla. Se antaa kaikille innovatiiviseen projektiin osallistuville mahdollisuuden helposti ideoida, suunnitella, simuloida ja toimittaa ylivoimainen asiakaskokemus. Lisääntynyt yhteistyö, parantunut toteutus ja nopeutunut innovointi auttavat tuotantoyhtiöitä kasvamaan ja tekemään työstään kannattavampaa.
Digitaaliset tuotekehitysratkaisumme ovat räätälöitävissä olevia työkaluja, jotka saavat sinut miettimään uudelleen koko tuotekehitysprosessisi. Tuotekehityksessä ei ole kyse vain siitä, että luodaan tuote, jonka asiakkaasi haluavat, vaan toimivan yhteistyön ja tehokkuuden avulla tuotteet saadaan nopeammin markkinoille.
Ainetta lisäävän valmistuksen avulla voit luoda täysin uusia tuotteita ja samalla lyhentää läpimenoaikoja ja kustannuksia koko arvoketjussa. Voit hyödyntää 3D-tulostusta uusien liiketoimintamahdollisuuksien löytämiseksi ja tuotantokustannusten alentamiseksi.
Innovointi alkaa sinusta (ja työntekijöistäsi)
Ihmiset johdattavat sinut innovoimaan. Organisaatiosi kaikissa osissa on jo luovia, asioita edistäviä, ideoita jalostavia, toteuttavia ja helpottavia henkilöitä. Sinun tehtäväsi on varmistaa, että he ovat ihanteellisissa rooleissaan ja että tarjoat heille oikeanlaisen työympäristön innovaatioiden edistämiselle.
Innovaatioita syntyy usein ympäristössä, jossa työntekijät voivat jakaa ideoitaan, rakentaa niitä yhdessä ja pääsevät testaamaan tuloksia. Yhteistyön ja kokeilujen kautta syntyy uusia ideoita ja uusia lähestymistapoja. Tarjoamalla oikeat työkalut 3D-ekosysteemimme kautta – tuotekehitysratkaisut, 3D-tulostus ja digitaalinen innovointialustamme 3DEXPERIENCE – teollisuusyritykset voivat muuttaa nykyiset liiketoimintamallit kestäviksi.
Huuhtele vanha tekniikkasi ja siirry kestäviin työnkulkuihin. PLM Group tarjoaa sinulle työkalut, tietoa ja inspiraatiota, jotta voit löytää mahdollisuuksia, jotka ylittävät mielikuvituksesi. Yksinkertaisesti sanottuna: saamme sinut innovoimaan.
Ota yhteyttä, niin kerromme, miten voit saattaa yrityksesi innovoinnin tielle.