
Product Marketing Manager 3D Printing – Sweden
3D-tulostuksen tärkeimmät trendit puhuttavat vuosittain. Toimitusketju, yhteistyö ja kestävyys – nämä ovat joitain avainsanoja, millä PLM Group tiivistää 3D-tulostusmaailman trendit tällä hetkellä.
Teollisuuden 3D-tulostintoimitukset kasvoivat vuonna 2021
Vuosi 2021 alkoi jyrkällä ylämäellä. Ainakin alan johtavan 3D-tulostusraportin, Wohlersin raportin, mukaan 3D-tulostusala kasvoi 7,5 prosenttia vuonna 2020, pandemiasta huolimatta. Kasvu hidastui huomattavasti kun se edellisen kymmenen vuoden aikana oli ollut keskimäärin noin 27 prosentin suuruista. Teollisuuden 3D-tulostinmyynti otti kovimman iskun. Monet teollisuudenalat, jotka ovat alkaneet 3D tulostamaan loppukäyttäjille tarkoitettuja osia, kuten ilmailu- ja avaruusteollisuuteen, ottivat suurimman iskun pandemian aikana.
Viime vuoden lopulla IT-markkinatietoyrityksen CONTEXT: n kysely vahvisti myös sen, että 3D-tulostintoimitukset vuonna 2021 olivat kasvaneet merkittävästi vuodesta 2020 ja yhtiö uskoo, että tasojen pitäisi elpyä tähän vuoteen mennessä. Viime vuonna teollisuuden 3D-tulostimien (yli 100 000 euroa maksavien) myynti kasvoi 61 prosenttia.
Lue, mikä tekniikka sopii yrityksellesi
– lataa maksutta teollisen 3D-tulostuksen ostajan opas
Kestävyys ja 3D-tulostus kulkevat käsi kädessä
Mitkä sitten ovat 3D-tulostuksen tärkeimmät trendit? Kestävyys on aina ollut keskeinen aihe 3D-tulostuksen suhteen. Useat viime vuonna tehdyt aloitteet ja lanseeraukset asettivat kestävyyden parrasvaloihin lisäten AMGTA-organisaatio eli Additive Manufacturer Green Trade Association jäsenmäärän kasvua viime vuonna. AMGTA on maailmanlaajuinen kauppajärjestö, joka luotiin lisäämään tietoisuutta ainetta lisäävän valmistuksen ympäristöhyödyistä. 38 yrityksellä, mukaan lukien 3D Systems, Siemens, ExOne, BASF ja Stratasys, ovat valmiita edistämään kestävän kehityksen ohjelmaa maailmanlaajuisesti.
Täällä Pohjoismaissa tanskalainen 3D-tulostusorganisaatio AM HUB:n toimii yhteistyössä Wikifactoryn kanssa. Wikifactory on tuotekehityksen sosiaalinen alusta, joka mahdollistaa tuotteiden kehityksen verkossa fyysisestä sijainnista riippumatta. Näiden kahden yksikön tavoitteena on luoda yhdessä vankka, pilvipohjainen, ja ketterä tuotekehitysjärjestelmä, joka mahdollistaa turvallisen ja reaaliaikaisen yhteistyön insinöörien, suunnittelijoiden ja laatuvarmojen 3D-tulostuslaitosten välillä.
3D-tulostus parantaa toimitusketjun häiriönsietokykyä
On selvää, että parin viime vuoden puhutuin aihe on ollut toimitusketjut ja logistiikka. Sen lisäksi, että covid-19-pandemia on pahentanut nykyisten maailmanlaajuisten toimitusketjujen heikkouksia, muut tekijät, kuten ilmastonmuutos ja Suezin kanavan tukkeutuminen vuonna 2021, ovat todella laittaneet miettimään, että globaaleja verkostoja on harkittava uudelleen ja niitä vahvistettava.

Koronavirus, ilmastonmuutos ja Suezin kanavan tukos tekivät viime vuonna haittaa monille yrityksille. Monilla oli vaikeuksia hankkia komponentteja ja niiden osia. Näiden haasteiden jälkeen moni on valmiimpi käyttämään 3D-tulostusta toimitusketjujen vahvistamiseksi.
Täällä Euroopassa CECIMO, EU:ssa toimiva työstökoneteollisuuden kattojärjestö, totesi seuraavaa:
”Yksi monista kahden viime vuoden aikana oppimistamme opetuksista on kansainvälisten riippuvuuksien vähentäminen ja toimitusketjujen häiriönsietokyvyn parantaminen.”
”Euroopan teollisuusstrategiassa Euroopan komissio on päättänyt puuttua näihin kysymyksiin kartoittamalla riippuvuuksia/haavoittuvuuksia, investoimalla teknologiaan, joka mahdollistaa suuremman joustavuuden ja ketteryyden, ja edistämällä uusia liiketoimintamalleja, jotka voisivat edistää paikan päällä tapahtuvaa tuotantoa. EY ilmoitti ainetta lisäävän valmistuksen olevan näiden teknologioiden joukossa, ja siksi voimme odottaa enemmän säännöksiä, jotka tukevat ja auttavat tämän tekniikan markkinoille jalkautumista tulevaisuudessa.”
Tilaa ilmainen 3D-tulostimella tulostettu näyteosa
Tulostimena HP MJF 5200
Yhteistyö parantaa 3D-tulostuksen käyttöä
Yhteistyö parempien ratkaisujen tarjoamiseksi ei ole suuri uutinen 3D-tulostusmaailmassa. Onnistuneista yhteistyöprojekteista on useita esimerkkejä. Mutta, jotta 3D-tulostusta voidaan hyödyntää valmistustekniikkana, sen on sulaututtava perinteiseen valmistukseen.
”Kun digitaalinen valmistus jatkaa 3D-tulostuksen puolesta puhumista, on-demand-tuotantoekosysteemissä toteutettava ketteryys laajenee nopeasti lisäteknologioiden ulkopuolelle ja kattaa yhä enemmän perinteisiä valmistusratkaisuja, kuten ruiskuvalua ja CNC-metallin valmistusta.” sanoo Rush LaSelle, digitaalisen valmistuksen johtaja sopimusvalmistusjätti Jabilissa.
3D-tulostuksen tärkeimmät trendit tällä hetkellä liittyvät siis toimitusketjun, yhteistyön ja kestävyyden teemoihin.
Personointi ja tuotanto Pohjoismaissa
Täällä Pohjoismaissa on viime vuosina tehty melko paljon 3D-tulostusta. Prototyyppien tulostuksen lisäksi loppukäyttäjille tarkoitettujen osien 3D-tulostus on lisääntynyt kaikissa Pohjoismaissa. Istuimme alas yhden PLM Groupin 3D-tulostuksen asiantuntijan, Christoffer Westerin, kanssa ja kuulimme hänen ennustukset tälle vuodelle.

Mitkä 3D-tulostustrendit kasvavat eniten vuonna 2022 Pohjoismaissa?
”3D-tulostukselle näemme yhä enemmän tuotantoa”, Christoffer Wester sanoo. Tämä tarkoittaa suurempia määriä pienemmillä kustannuksilla yhdistettynä parannettuun ja automatisoituun jälkikäsittelyyn. Tällä on myös myönteinen vaikutus toimitusketjun ongelmiin, joita kohtaamme tänään, kun globaalit kuljetus- ja valmistuskustannukset nousevat.”
Mitä teknologian läpimurtoja näet tapahtuvan vuonna 2022?
”Odotamme edelleen metallin läpimurtoa, mutta emme näe markkinoilla juurikaan todellista kiinnostusta. Kun keskitymme tuotantoon, näemme yhä enemmän automaation tarvetta sekä tuotannossa että jälkikäsittelyssä. Automaatio voi sisältää myös ohjelmistoja.”
Ja mitkä toimialat kasvavat eniten vuonna 2022?
”Näemme paljon kiinnostusta henkilökohtaisista varusteista ja lääkinnällisistä laitteista, kuten ortooseista ja kenkäimplanteista. Tämä on ala, jolla lisäaineiden valmistus on erinomainen joustavuuden ja monimutkaisuuden vuoksi, ilman lisäkustannuksia”.