3D-tulostus on ollut prototypoinnin luottokumppani jo useiden vuosien ajan. Tämä tiedetään useassa valmistavan teollisuuden yrityksessä ympäri maailman. Mutta, prototyyppien lisäksi lopullisten tuotanto-osien 3D-tulostaminen avaa yrityksille täysin uudet mahdollisuudet. 3D-tulostus on myös BMW:n tie massatuotantoon.
Useat tunnetut autobrändit käyttävät 3D-tulostusta tuotantovälineiden valmistamiseen. Näitä ovat esimerkiksi jigit ja kiinnittimet. Kun tarvitaan suunnitteluun muutoksia tai täysin uutta tuotantovälinettä, on lyhyempien läpimenoaikojen takia hyödyksi pitää 3D-tulostus yrityksen sisällä.
Yksi autovalmistaja erottuu muiden joukosta. Aiemmin tänä vuonna saksalainen autojätti BMW ilmoitti, että heidän tehtaansa ovat tulostaneet ja käyttäneet yli miljoona 3D-tulostettua osaa. BMW on käyttänyt 3D-tulostusta vuodesta 1991 lähtien, joten on tarvittu noin 20 vuotta näihin lukuihin pääsemiseksi. Pelkästään tänä vuonna yritys arvioi tulostavansa yli 200 000 osaa, mikä on 42 prosettia enemmän viime vuoteen verrattuna.
Millaisia osia BMW tulostaa? Vuonna 2010 yritys alkoi käyttää polymeeri- ja metallitulostusta pienien tuotantoerien valmistamisessa, kuten pumpun hihnapyörässä, jota käytettiin BMW:n DTM-kilpasarjan autoissa. Alumiiniseoksesta valmistettu pyörä on optimoitu kestämään DTM-sarjan kovia ralliolosuhteita. Hyödyntämällä metallin 3D-tulostusta BMW pystyi myös optimoimaan osan muodon, mikä olisi tullut hyvin kalliiksi perinteisillä valmistusmenetelmillä.
Kaksi vuotta myöhemmin vuonna 2012 yritys käytti lasersintrausta Rolls-Royce Phantomin osien tuottamiseen. Kyseiseen osaan lisättiin muutama vuosi myöhemmin 3D-tulostettuja rakenteita Rolls-Royce Dawn -autosarjaa varten. BMW on toteuttanut yhteensä kymmenen 3D-tulostettua osaa Rolls-Roycelle, lisäksi se 3D-tulostaa varaosia klassikkoautomalleihin ja tuotantotyökaluja kokoonpanolinjalle.
Viimeisimmissä projekteissa BMW Group on käyttänyt HP Jet Fusion 3D 4200 -ratkaisuja, kohteena on ollut BMW i8 Roadsterin ikkunan ohjausraiteiden valmistus. Raiteen kehitys kesti vain viisi päivää ja se integroitiin heti sarjatuotantoon yhdellä Saksan tuotantolinjoista. Tuotantokapasiteetti HP:n 4200-tulostimella on 100 ohjausraidetta 24 tunnissa.
→ Viisi esimerkkiä 3D-tulostuksen hyödyntämisestä massatuotannossa (englanniksi)
→ Kuinka HP:n vokseliteknologia lisää yksityiskohtia 3D-tulostukseen (englanniksi)