K-kertoimen selvitys – kaksi eri tapaa

Oletko koskaan miettinyt, kuinka k-kertoimen selvitys tehdään ohutlevyosien taivutusta varten, jotta leikatuista levynkappaleista saataisiin taas mittatarkkoja osia?

Tapa 1: BendWorks (ei enää tueta)

Mitään oletusarvoa on vaikea käyttää, sillä sekä käytetyt materiaalit että työkalut vaihtelevat paljon. On kuitenkin olemassa pieni ilmaissovellus nimeltään BendWorks, joka tekee niin sanotun Reverse Engineeringin ja laskee sinulle k-arvon.

Asennettuasi ohjelman, käynnistä se ja valitse Tools-valikosta ”Reverse Engineering K-Factor”.

Prosessi menee seuraavasti: leikkaa 100 mm mittainen pala levyä. Mittaa todellinen suora pituus, esim. 100,23 mm. Taivuta levyä 90 astetta, ja mittaa kappaleen leveys ja korkeus. Syötä ohjelmaan levyn suora pituus, materiaalipaksuus, taivutuskulma, taivutussäde sekä leveys- ja korkeusmitat. Paina ”Calculate” ja k-kerroin on tiedossa.

Pyydä tuotannon porukkaa tekemään tämä kaikille käyttämillenne levyvahvuuksille ja materiaaleille. Näin saatte valmiin luettelon k-kertoimista. Tee taivutustaulukko Exceliin ja lue sieltä suoraan SolidWorksiin. Katso SolidWorks Help ja etsi ”Bend Tables”.

Tarkistaaksesi BendWorksin tulokset, tee päinvastoin. Mallinna 90 asteen kulmalla oleva ohutlevykomponentti aikaisemmin mainituilla mitoilla. Tee levitys ja mittaa levyn pituus. Tämän pitäisi olla vastaava mitta, joka heti alussa mitattiin (esimerkissä 100,23 mm).

BendWorks download (huomioi, että ohjelmistoa ei enää kehitetä eikä tueta)

Tapa 2: Lataa e-kirja

Haluatko lukea lisää K-kertoimesta?
Lataa opas K-kertoimesta tästä