from design to print

Särkyvä joulutarina osa 1 – Pähkinänsärkijän suunnittelu

Suunnittelusta 3D-tulostukseen. Tarinamme alkaa siitä, kun PLM Groupin työntekijä Lars Haaland sai idean tehdä pähkinänsärkijän. Ja ei, nyt ei puhuta siitä kaikkien tuntemasta balettitanssista, joka olisi varmasti hämmästyttänyt meitä vielä enemmän, vaan kyse oli pähkinänsärkijä -työkalusta.

Joulu lähestyi ja kaikki kaupat alkoivat myydä erilaisia pähkinöitä. Erityisestä saksanpähkinöitä nähdään yleensä vain kuorineen jouluna, mikä sai Larsin miettimään, onnistuisikohan hänen itse suunnitella pähkinänsärkijä SOLIDWORKS-ohjelmalla, jota hän käyttää joka päivä.

Töissä hän kertoi ideastaan kollegoilleen, ja hekin innostuivat.

from design to print

Alkuperäinen ajatus oli tehdä vain 3D malli, mutta suunnitelmat lähtivät nopeasti lentoon ja lopulta työkavereista koostuva ryhmä päätti valmistaa ihan oikean pähkinänsärkijän. Ensin pähkinänsärkijä suunniteltaisiin ja sitten se 3D-tulostettaisiin. Miksipä ei, heillä oli käytössään kaikki tarvittavat työkalut.

Kun johtajat näyttivät vihreää valoa, tiimi aloitti projektin. Lars vastasi itse suunnittelusta, Eirin S. Holmstrøm teki työkalulle simulaatiotutkimuksia lujuuden osoittamiseksi ja Stiian Mork vastasi 3D-tulostuksesta.

Kaikki tiimin viestintä tapahtui 3DEXPERIENCE-alustalla, jonka kautta he pääsivät myös välittömästi käsiksi käyttämiinsä suunnittelu- ja simulointiratkaisuihin. Alustan kautta projektitiedostot olivat reaaliaikaisesti kaikkien tiimin jäsenten saatavilla, mikä oli kätevää, kun he työskentelivät eri maista käsin.

Suunnittelusta 3D-tulostukseen

Kaikki alkoi tiimin yhteisestä ideoinnista. 3DEXPERIENCE-alustalla Lars pystyi keskustelemaan tiimin kanssa siitä, miltä tuotteen pitäisi näyttää.

Keskustelua 3DExperiece alustalla

Ideoinnin jälkeen Lars suunnitteli pähkinänsärkijälle 3D-mallin. Hän käytti SOLIDWORKSia suoraan 3DEXPERIENCE -alustalta, mikä helpotti palautteen pyytämistä tiimiltä, koska kaikilla oli pääsy malliin.

Vaikka suunnittelutyö olisi ollut mahdollista tehdä käyttäen vain 3DEXPERIENCE-alustalta löytyvää SOLIDWORKSia, Lars halusi testata miten alustalta siirtyminen itse SOLIDWORKSiin sujuisi. Siirtyminen onnistui helposti ja hän päätti tehdä suunnittelutyönsä siellä valmiiksi.

Tulostusvalmis malli SOLIDWORKSissa

Katso alla olevalta videolta, miten Lars suunnitteli pähkinänsärkijän:

Mallin tekemisen jälkeen osa oli valmis 3D-tulostettavaksi, vai oliko?

Kun Lars oli saanut mallin valmiiksi tulostusta varten, jatkoi simulointiasiantuntijamme Eirin siinä kohtaa projektia. Ennen 3D-tulostamista, hän aikoi tehdä mallille hieman lujuuskokeita. Ensin Eirin lisäsi 3D-pähkinän kahvojen väliin ja kiinnitti sen niin, ettei se pääse liikkumaan simulaation aikana.

Materiaali oli määritelty malliin jo aiemmin, joten se siirtyi automaattisesti myös tutkimukseen. Seuraavaksi Eirin selvitti simuloinnin avulla mitä pähkinän murtaminen vaatii ja määritteli malliin puristuksen kaltaisi voimia.

Pähkinänsärkijän kahvaan on lisätty voimat simulointia varten

Katso alla olevalta videolta, mitä tutkimuksia Eirin käytti simuloinnissa:

Testien jälkeen malli kehittyi lopulliseen muotoonsa – täysin toimivaan pähkinänsärkijään.

JATKUU….

Miten osa 3D-tulostettiin? Mitä tiedostomuotoja Stiian käytti ja mitä asetuksia hän joutui tekemään? Entä mitä tapahtui, menikö kaikki niin kuin oli suunniteltu?

Ja suurin kysymys kaikkien mielessä lienee, onnistuivatko he murtamaan pähkinät vai – murtuiko itse pähkinänsärkijä?

Tarina jatkuu seuraavassa blogipostauksessamme.

Tehosta tiimisi yhteistyötä 3DEXPERIENCE-pilvialustan avulla

Hyvät tuotteet ovat usein asiantuntijaryhmän suunnittelemia ja toteuttamia. Tämä tapaus ei ollut poikkeus. Oikeilla työkaluilla ja tietämyksellä tehdään innovaatioita ja kaikki on mahdollista. Haluatko oppia lisää? Ota yhteyttä tiimiimme.