3D-tulostus ja testaus – mitä asioita tulisi ottaa huomioon, kun lähdetään 3D-tulostamaan suunnittelijan luomaa 3D-mallia? Vastasiko tiimin tulostama osa heidän odotuksia ja pystyikö 3D-tulostetulla pähkinänsärkijällä lopulta rikkomaan pähkinän? Nyt selvitämme sen… on aika jatkaa tarinaa.
Pähkinänsärkijän 3D-malli oli siis valmis tulostettavaksi ja tiimi oli jännittävän haasteen edessä- koko projektin onnistuminen riippui enää vain siitä, onnistuisivatko he tulostamaan mallin 3D-tulostamalla.
Aito pähkinänsärkijä 3D-tulostamalla
Oli Stian Morkin vuoro esitellä taitojaan. Hän pystyy siihen, mistä useimmat meistä unelmoivat – luomaan jotain kestävää käytännössä tyhjästä.
Eirinin tekemien simulointitestien ansiosta tiimillä oli jo etukäteen tiedossa, mitkä kohdat pähkinänsärkijästä tarvitsisivat extra tukea. Lisääkseen pähkinänsärkijälle vahvuutta, Stian valitsi tulostimeksi Markforgedin tulostimen, jolla pystyy tulostamaan poikkeuksellisin vahvoja osia.
3D-malli siirrettiin ensin .stl muodossa Eiger ohjelmalle, joka on ilmainen ja toimii hyvin tiedonsiirtäjänä PC:n ja tulostimen välillä. Materiaaliasetusten valinnan jälkeen, ohjelma laski tulostukseen kuluvan ajan ja materiaalikustannukset.
Tämän jälkeen työ siirtyi tulostimelle. Pähkinänsärkijä alkoi rakentumaan tulostusalustalle kerros kerrokselta. Osan valmistuksen odotusta voi käytännössä verrata minkä tahansa uunissa olevan leivonnaisen valmistumisen odotukseen – se on aina yhtä jännittävää.
Katso videolta, mitä materiaalivalintoja Stian teki ja mitä muita asetuksia hän käytti. Näet myös kuinka tulostus eteni ja millainen osa tulostusuunista tuli ulos.
Tuotteen testaus käytännön kokeella
Aikaisemmin Eirin oli simuloinut 3D-mallille erilaisia testejä ja huomannut sen heikot kohdat. Mallia parannettiin ja myös 3D-tulostaessa materiaaliin lisättiin vahvistusta. Stianin printtaama pähkinänsärkijä näyttää hyvältä, mutta onko siitä siihen hommaan mihin se on suunniteltu?
Katso alla olevalta videolta, miten pähkinänsärkijäl lopulta kävi ja kuule tiimin mietteet projektista.
Lue aikaisempi blogipostauksemme siitä, miten Pähkinänsärkijälle luotiin 3D-malli ja mitä simulointitestejä sille tehtiin.