Tips&Tricks: Tietokannan replikointi

Aiheuttaako ongelmia pitkä vasteaika PDM-työaseman ja SQL-palvelimen välillä? Tai kenties ylikuormittunut SQL-palvelin?

Ajattelin käyttää tilaisuuden hyväkseni ja kertoa hieman SOLIDWORKS PDM Professional 2017 -ohjelmiston uudistetusta ominaisuudesta, tietokannan replikoinnista.

SOLIDWORKS PDM Professional tukee versiosta 2017 alkaen tietokannan replikointia, käyttäen Microsoft AlwaysOn Availability Groups (AOAG) ominaisuuksia.

Tietokannan replikoinnin avulla voi parantaa SOLIDWORKS PDM Professionalin suorituskykyä, jos ongelmana on esimerkiksi pitkä vasteaika PDM-työasemien ja SQL-palvelimen välillä, tai jos PDM-järjestelmällä on paljon käyttäjiä ja SQL-palvelimen kuormitusta täytyy vähentää.

Ennen kuin tutustumme uuteen ominaisuuteen ja sen hyödyntämistapoihin tarkemmin, käyn läpi, mitä ominaisuuden käyttämiseksi tarvitaan:

  • SOLIDWORKS PDM Professional. Ominaisuutta ei voi käyttää SOLIDWORKS PDM Standardilla, koska se ei tue replikointia.
  • Vaatimuksena on Microsoft SQL Enterprise 2012 tai uudempi versio. PDM-lisenssiin kuuluva SQL-versio ei siis riitä (Microsoft SQL Standard).

Kuinka kaikki tapahtuu käytännössä?

Ilman tietokannan replikointia:

Jos käytössä ei ole tietokannan eikä arkistopalvelimen replikointia, kaikki PDM-työasemat kommunikoivat samojen PDM-palvelinten kanssa. Jos taas arkistopalvelin replikoidaan, PDM-työasemat voivat kommunikoida eri arkistopalvelinten kanssa, mikä parantaa suorituskykyä esimerkiksi silloin, kun tiedostoja palautetaan tietokantaan (”check-in”). Kaikki PDM-työasemat kommunikoivat kuitenkin edelleen saman tietokantapalvelimen kanssa.

img1

Tietokannan replikoinnin avulla:

Jos käytössä on tietokannan replikointi, toissijaiselle tietokantapalvelimelle luodaan lukukopio (”read only”). Sitä käytetään silloin, kun työasemilla vain tarkastellaan tietoja, kuten selataan kansioita tai avataan tietokortteja. Jos tietokantaa muokataan, kommunikointi tapahtuu edelleen ensisijaisen tietokantapalvelimen kanssa.

img2

Lisätietoa saat alla olevista linkeistä tai soittamalla tukipalveluumme, numeroon 0207 809 555.

Creation and Configuration of Availability Groups (SQL Server)

SOLIDWORKS Whats New 2017

www.solidworks.com Product Data Management Multisite Replication

Käytännön esimerkkejä

Seuraavaksi annan pari esimerkkiä tilanteista, joissa tietokannan replikointi parantaisi suorituskykyä.

Pitkä vasteaika

Jos PDM-työasemien ja SQL-palvelimen välinen vasteaika on pitkä, ongelmaksi saattaa muodostua hidas käyttöliittymä, jolloin esimerkiksi kansioiden selaaminen tai tietokorttien avaaminen voi viedä paljon aikaa.

Alla olevassa esimerkkitapauksessa PDM-järjestelmää käytetään kahdessa eri toimipaikassa. Sivukonttorin PDM-työasemien ja pääkonttorin SQL-palvelimen välinen vasteaika on pitkä, esimerkiksi yli 50 millisekuntia.

Jos sivukonttorissa otettaisiin käyttöön toissijainen tietokantapalvelin ja replikoitu tietokanta, siellä sijaitsevilla PDM-työasemilla voisi tarkastella tietoja suoraan toissijaiselta tietokantapalvelimelta. Tällöin suorituskyky ja sen myötä käyttökokemus paranisivat.

img3

Palvelimen kuormittuminen

Kun PDM-järjestelmällä on paljon käyttäjiä, SQL-palvelin kuormittuu. Jos perustetaan toissijainen tietokantapalvelin, jota kaikki työasemat voivat käyttää tietojen tarkasteluun, kuormitus jakautuu tasaisemmin SQL-palvelinten kesken. Se parantaa suorituskykyä ja samalla käyttökokemusta.

img4

DanielA

 

Daniel Andersson
Technical Consultant