DraftSight vs. AutoCAD

DraftSight voisi olla oikea ratkaisu sinulle, mutta miksi?

Olen Peter, ja käytin AutoCADia monta vuotta ennen SOLIDWORKS-tuotteisiin siirtymistä. Tässä artikkelissa kerron muutaman tärkeän eron DraftSightin ja AutoCADin välillä. Toivon, että kertomani auttaa sinua päättämään, mikä on oikea suunnitteluratkaisu yrityksellesi, kun etsit uutta 2D-suunnitteluohjelmistoa.

Ensikosketukseni CAD-ohjelmistoon työelämässä oli vuonna 1994, kun Autodesk julkaisi AutoCAD LT:n Windows 3.11 -versiolle. Sen jälkeen CAD-ohjelmistot ovat kehittyneet huimasti. Olemme saaneet toiminnallisuuksia, joiden emme uskoneet ikinä toteutuvan, kun aloittelimme ohjelmiston parissa 90-luvulla.

Mutta jos ajatellaan kommunikaation näkökulmasta, voidaan huomata, että useat ihmiset työskentelevät täsmälleen samoilla tavoilla kuin 30 vuotta sitten. Olemme tietysti korvanneet perinteisen kirjeen ensin disketillä, jonka jälkeen se korvattiin sähköpostilla. Mutta edelleen, me lähetämme tiedoston sähköpostin liitteenä, ja joskus samaa tiedostoa lähetetään edestakaisin monta kertaa eri työntekijöiden välillä.

DraftSightin kanssa kuitenkin ”tulevaisuus on täällä”. Ohjelmistoa voidaan käyttää 3DEXPERIENCE-alustaan integroituna, jolloin kommunikaatio eri osapuolten välillä on helppoa. Oikean 2D CAD -suunnittelutyökalun valinta on liiketoiminnan kannalta kriittinen, ja siksi on tärkeää ymmärtää kunnolla tarjolla olevat vaihtoehdot ja niiden erot.

Kerromme mielellämme lisää DraftSightista – ota yhteyttä meihin tästä.

Tarkastelemme artikkelissa seuraavia asioita:

  • Lyhyt vertailu – AutoCAD / DraftSight
  • Yksityiskohdat, joissa DraftSight on AutoCADia parempi
  • 3DEXPERIENCE – Tulevaisuus on täällä
  • Siirto AutoCADista DraftSightiin

Lyhyt vertailu – AutoCAD / DraftSight

AutoCAD

AutoCAD on yksi suurimmista CAD-suunnitteluohjelmistoratkaisuista, jotka aloittivat 2D-toiminnallisuuksista mutta ovat myöhemmin laajentaneet myös 3D-toiminnallisuuksiin. Lisäksi ratkaisuun on lisätty esimerkiksi sovelluksia, joilla on saatu luotua tuotteita arkkitehtuuriin, rakennukseen ja mekaniikkaan. Voit aloittaa yksinkertaisesta ideasta, jatkaa siitä 2D-suunnitteluun ja edelleen 3D-mallinnukseen.

AutoCAD on kuitenkin ensisijaisesti 2D-suunnittelutyökalu, vaikka se sisältää toiminnallisuuksia 3D-mallinnukseen. 3D-mallinnusta varten valitaan yleensä SOLIDWORKS, sillä AutoCAD on käytännössä irrallisia työkaluja sisältävä paketti.

Ratkaisu on nostanut hintaansa viime vuosina merkittävästi – vuonna 2019 hinta nousi ennätyksekkäät 38 prosenttia. AutoCAD saattaa olla edistynyt ohjelmisto, mutta siinä on suhteellisen korkea hintalappu verrattuna siihen, että investoidaan 2D-ohjelmistoon.

Lisäksi ohjelmisto vaatii tietokoneelta paljon suoritustehoa. Tarvitset hyvän (ja kalliin) tietokoneen, jotta AutoCAD toimii kunnolla.

DraftSight

DraftSight on edistynyt, mutta käyttäjäystävällinen 2D CAD -suunnittelutyökalu. Siinä on paljon toiminnallisuuksia, verkkolisenssimahdollisuus ja API-rajapinta, jotka tarjoavat kaikille tiimissä työskenteleville joustoa. Saat piirrettyä suunnitelmasi nopeasti ja helposti – paikallisesti, alueellisesti ja maailmanlaajuisesti tiimisi kanssa.

DraftSight on yhdistetty innovaatioalusta, joka tuo yhteen 2D:n ja 3D:n sekä paljon muita työkaluja.

Ohjelmisto erottuu muiden joukosta kilpailukykyisen hintansa puolesta – voit hankkia lisenssejä paljon pienemmällä kustannuksella kuin esimerkiksi AutoCAD-lisenssejä. DraftSight on houkuttava ratkaisu, jos haluat vähentää ohjelmistokustannuksia.

Laitteisto- ja suoritustehovaatimukset ovat huomattavasti pienemmät kuin AutoCADin kanssa. Lisäksi DraftSight selviää yksityiskohdista, joissa AutoCADilla on haasteita.

Yksityiskohdat, joissa DraftSight on AutoCADia parempi

1. Usean käyttäjän lisenssit

DraftSight tarjoaa lisenssejä, jotka voidaan SNL:n kautta jakaa usealle eri käyttäjälle. Nämä lisenssit ovat erinomainen tapa antaa koko tiimille pääsy ohjelmistoon, jota he käyttävät vain toisinaan. Lisenssi on joustava ratkaisu, joka säästää rahaa ja tarjoaa silti kaikille tarvittavat työkalut.

Jos yritykselläsi on monta toimipistettä ja usea 2D CAD -käyttäjä, suosittelemme DraftSight Enterprise -vaihtoehtoa.

AutoCAD tarjoaa vaihtoehtoja vain yksittäisille käyttäjille. Usean käyttäjän lisenssejä ei heidän tuotteilleen saa. Siten jokaisella käyttäjällä pitää olla oma lisenssi, sillä lisenssejä ei voi jakaa.

2. Kaikki DWG-tiedostomuodot

DraftSight tukee sekä DWG- että DXF-tiedostomuotoja. Voit luoda, muokata ja tallentaa mitä tahansa 2D- ja 3D DWG -tiedostoja. Voit jatkaa minkä tahansa AutoCADilla luomasi tiedoston käyttämistä ja voit tehdä yhteistyötä muiden CAD-ohjelmistoilla tehtyjen tiedostojen kanssa.

DraftSight suunniteltiin aluksi auttamaan SOLIDWORKS-käyttäjiä DWG-tiedostojen yhteensopivuusongelmissa, joita AutoCADin kanssa ilmeni. DraftSightilla luodut DWG-tiedostot ovat 100% yhteensopivia ja kokonaisia määrittelytyyleineen.

AutoCAD esitteli alkujaan yleisen natiivitiedostomuodon: DWG. Kyseisen tiedostomuodon lisäksi muita siirrettäviä tiedostomuotoja on hyvin vähän. 

3. Räätälöidyt rajapinnat

DraftSight tarjoaa avoimen API-rajapinnan täydelliselle käyttäjäkokemuksen säätämiselle. DraftSight API SDK sisältää monipuolisen valikoiman työkaluja, joiden avulla lisäät uusia toiminnallisuuksia DraftSight-ohjelmistoon.

Voit sen avulla automatisoida työnkiertoja, luoda lisäosia ja integroida DraftSightin osaksi omia työnkiertojasi muihin järjestelmiin, kuten ERP ja PDM.

Voit siirtää jopa vanhoja .lsp-tiedostomuotoja AutoCADista.

AutoCAD tukee useita eri rajapintoja, jotka sisältävät AutoCADin omat ohjelmointikielet, AutoLISP:n ja Visual LISP:n, ActiveX Automationin sekä koostetun kieliohjelmoinnin Microsoft .NET -ympäristöä tai ObjectARX:ia hyödyntämällä. 

AutoCAD LT on AutoCADin halvempi versio, rajapinnassa on rajoituksia ja siksi siihen on vaikeaa tehdä mitään säädöksiä. AutoCAD LT ei sisällä AutoLISP:tä.

4. Joustava lisensointi

DraftSight tarjoaa muutamaa eri vaihtoehtoa lisensoinnille. Voit valita joko ylläpitomallin tai perinteisen lisenssin välillä – eli joko vuokraat tai ostat lisenssin.

Tämä malli takaa joustavuutta ja saat itse valita vaihtoehdoista sen, mikä sopii sinulle parhaiten.

Perinteisen lisenssin tapauksessa omistat ohjelmiston, jotta sinulla on jatkuva pääsy luomiisi tiedostoihin.

AutoCAD toimii pakollisen ylläpitomallin mukaan. He ovat lopettaneet kokonaan perinteisten lisenssien myynnin, ja ylläpitomallin lisenssi vaatii jatkuvaa ylläpitosopimusta, jotta pääset käsiksi omiin tiedostoihisi.

5. Integraatiot

DraftSight on integroitu saumattomasti SOLIDWORKSiin ja muihin Dassault Systèmesin tuotteisiin. Integraatioissa ovat mukana ERP, MPS, CAM, PDM ja monet muut.

DraftSight esitteli vuonna 2019 ohjelmiston osana suurempaa 3DEXPERIENCE-liiketoimintaympäristöä, joka yhdistää käyttäjät ja liiketoiminnat toisiinsa työkalujen avulla. Se mahdollistaa tiedon jaon, tallennuksen ja yhteistyön.

DraftSight punoo yhteen aukon 2D- ja 3D-suunnitteluprosessien välillä 3DEXPERIENCE-alustan avulla.

AutoCADilla on vain muutama integraatio. Nämä sisältävät seuraavat: Navisworks, Bing Maps, Bentley Systemsin MicroStation sekä Microsoftin OneDrive ja SharePoint.  

AutoCAD LT:llä on vielä vähemmän integraatiomahdollisuuksia, sillä API-rajapinnat ovat hyvin rajattuja.

Kuinka 3DEXPERIENCE ja DraftSight toimivat yhdellä alustalla? Kysy lisää!

6. 2D- ja 3D-suunnittelu samassa

DraftSight tarjoaa helpomman tavan suorittaa 2D/3D-suunnittelun avainfunktioita, ja suurimmalle osalle on olemassa omat työkalut.

Esimerkiksi, DraftSightin Image Tracer on konvertointityökalu, joka helpottaa elämääsi. Se konvertoi 2D-datan 3D CAD -dataksi ja vie sen SOLIDWORKS-ohjelmistoon.

Lisäksi vanhat paperilla olevat piirustukset voidaan siirtää digitaaliseen muotoon.

AutoCAD tarjoaa taas vain muutaman vaihtoehdon 3D-mallinnukseen, ja siksi se ei oikein palvele kyseistä tarkoitusta. Voit luoda 3D-malleja, mutta niiden muokkaaminen on hankalaa ja aikaavievää.

AutoCAD LT ei sisällä 3D CAD -toiminnallisuutta. 

3DEXPERIENCE – Tulevaisuus on täällä

DraftSight 

Tämän päivän haasteet liittyvät suunnitteluun. Jotta DraftSight-käyttäjiä palvellaan jatkossakin ja heidän kommunikaatio on vaivatonta, voidaan 3DEXPERIENCE integroida DraftSightiin.

DraftSightin sisällä on tehtäväpaneeli. Voit etsiä avainsanoja ja voit nopeasti paikantaa piirustuksen alustalla. Lisäksi voit siirtää ja hyväksyä tiedostoja, tallentaa uuden version, korvata paikallisen version alustan versiolla, ja asettaa piirustuksille kypsyysasteita. Tiimisi voi nähdä piirustuksen viimeisimmän statuksen ja määritellä seuraavat toimenpiteet.

Kun piirustus on siirretty 3DEXPERIENCE-alustalle, voit turvallisesti jakaa sen muiden kanssa. Voit esimerkiksi kontrolloida selaimesta, ketkä vastaanottajat voivat muokata ja katsoa piirustusta.

Voit jopa määritellä, voiko vastaanottaja jakaa tiedoston muiden kanssa. Lisäksi piirustus voidaan jakaa linkkinä, jolla vain tietyt ihmiset voivat avata tiedoston.

Jos katsotaan taaksepäin, on DraftSight kokenut paljon muutoksia. Kymmenen vuotta sitten ohjelmisto halusi saada käyttäjilleen kustannustehokkaan mutta ammattitasoisen 2D-ohjelmiston. Se on saavuttanut miljoonia käyttäjiä.

Jos katsotaan tulevaisuuteen, koko maailma on käytännössä kytketty internetiin, on monimutkaisempi ja yhteistyö on lisääntynyt. Käyttäjien luottamuksen ja opastuksen avulla DraftSight jatkaa etenemistä ja tukee online-yhteistyötä ja tiedonhallintaa.

AutoCAD ei tee mitään tämän tapaista.

Siirto AutoCADista DraftSightiin

Useille 2D CAD -järjestelmän vaihto on kiinnostava vaihtoehto, mutta vaikea. Ehkä siksi, koska vaihto ei ole helppo toteuttaa?

Itse asiassa kyllä on.

Vaihtamisen ei tarvitse olla kallista, aikaavievää tai mitenkään monimutkaista. Tai ainakin DraftSightin tapauksessa se on helppoa.

DraftSight käyttää samaa DWG-tiedostomuotoa kuin olemassa olevat piirustuksesi AutoCADista. Ratkaisu tarjoaa kaikki työkalut ja toiminnallisuudet, joita tarvitset myös tälläkin hetkellä.

Käyttöliittymä ja toiminnot ovat tuttuja sekä helposti navigoitavissa – sillä ne on suunniteltu AutoCAD-käyttäjille. Saat täysin samankaltaisen ohjelmiston murto-osalla hinnasta.

DraftSight on suunniteltu nämä kaikki asiat huomioon ottaen:

 • Tiedostojen yhteensopivuus
 • Ei tarvetta koulutuksille
 • Luotettava ohjelmisto
 • Matala kustannus 

Aloitat DraftSightin kanssa työskentelyn vain avaamalla natiivisti AutoCAD-tiedostosi. Ei ole tarvetta tiedostojen viennille tai tuonnille.

Mikäli kollegasi tai yhteistyökumppanisi käyttävät vielä AutoCADia, voit tallentaa tiedostosi heitä varten DWG:n tai DXF:n vanhemmissa tiedostomuodoissa.

Voit myös käyttää uudelleen AutoCADin vanhoja pohjia ja standardikerroksia DraftSightissa. Useimmat nimeämistavat ja toiminnot ovat samoja – tai ovat ainakin DraftSightissa helposti tunnistettavissa.

Yksinkertaisesti: DraftSightin kanssa ei ole sen suurempaa oppimisprosessia, jos olet käyttänyt muita CAD-järjestelmiä – erityisesti AutoCADia. DraftSight tulee olemaan helppo ja intuitiivinen, ja toiminnot ovat suunnilleen samat. Vaihto on helppo.

Voisiko DraftSight olla oikea ratkaisu sinulle? 

Olemme varmoja siitä – DraftSight Enterprise tarjoaa kaiken sen, mitä haluat 2D CAD -suunnitteluohjelmistolta.

Ota yhteyttä tästä


Peter Gellerstam
Application Engineer

 

 

ps. Jos haluat nähdä lisää – oheinen Cadalystin video esittelee DraftSightin ja AutoCADin eroja AutoCAD-käyttäjän näkökulmasta.