K-kertoimen selvitys

Oletko koskaan miettinyt, miten olisi mahdollista selvittää todelliset k-kertoimet ohutlevyosien taivutusta varten, jotta leikatuista levynkappaleista saataisiin taas mittatarkkoja osia?

 

Mitään oletusarvoa on vaikea käyttää, sillä sekä käytetyt materiaalit että työkalut vaihtelevat paljon. On kuitenkin olemassa pieni ilmaissovellus nimeltään BendWorks, joka tekee niin sanotun Reverse Engineeringin ja laskee sinulle k-arvon.

Asennettuasi ohjelman, käynnistä se ja valitse Tools-valikosta ”Reverse Engineering K-Factor”.

Prosessi menee seuraavasti: leikkaa 100 mm mittainen pala levyä. Mittaa todellinen suora pituus, esim. 100,23 mm. Taivuta levyä 90 astetta, ja mittaa kappaleen leveys ja korkeus. Syötä ohjelmaan levyn suora pituus, materiaalipaksuus, taivutuskulma, taivutussäde sekä leveys- ja korkeusmitat. Paina ”Calculate” ja k-kerroin on tiedossa.

Pyydä tuotannon porukkaa tekemään tämä kaikille käyttämillenne levyvahvuuksille ja materiaaleille. Näin saatte valmiin luettelon k-kertoimista. Tee taivutustaulukko Exceliin ja lue sieltä suoraan SolidWorksiin. Katso SolidWorks Help ja etsi ”Bend Tables”.

Tarkistaaksesi BendWorksin tulokset, tee päinvastoin. Mallinna 90 asteen kulmalla oleva ohutlevykomponentti aikaisemmin mainituilla mitoilla. Tee levitys ja mittaa levyn pituus. Tämän pitäisi olla vastaava mitta, joka heti alussa mitattiin (esimerkissä 100,23 mm).

BendWorks download (huomioi, että ohjelmistoa ei enää kehitetä eikä tueta)

 

Haluatko lukea lisää K-kertoimesta?
Lataa opas K-kertoimesta tästä

 

 
 

Michael Skytte
Solution Manager

 
 
 

2 Comments


 1. Pari vuotta sitten insinöörityössäni käsittelin
  yhtenä osa-alueena juuri kyseistä menettelytapaa.
  Kehittelin laskentamenetelmän, jonka jälkeen
  teimme juuri esitetynlaiset käytännön kokeet verstaalla.
  Tiedän siis varmasti, että tuo toimii myöskin käytännössä.
  Hienoa, että joku on viitsinyt vääntää softan tuota varten, niin muutkin pääsevät suunnittelemaan 3D:llä ohutlevykappaleita, jotka vastaavat käytännön todellisuutta. 🙂

  terv.
  Ilpo Viiliäinen
  Parmarine Oy, Leppävirta


 2. Kiitos viestistäsi Ilpo! SolidWorks-riippumattomia lisäsovelluksia tosiaan löytyy paljon helpottamaan arkea, toki täytyy muistaa yhteystyö eri kumppaneiden kanssa. Toiminta perustuu sovittuihin sääntöihin, jotta lopputuotteista saadaan kuvien mukaisia. SolidWorksissä voi asettaa k-kertoimet taulukko-ohjautuvasti materiaalin, tiheyden, taivutussäteen ja taivutuskulman suhteen. Kannattaa tarkastaa myös SolidWorks 2011:n tarjoamat uudet ominaisuudet, kuten taivutuskulman parempi huomiointi levitysmittaa laskettaessa sekä k-kertoimen konfiguraatiotuki!

  Terveisin Mika Herttuainen
  CadON Oy

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.