Aivan Oy

  • Joustava suunnittelutyökalu teolliseen muotoiluun
  • Portaaton yhteistyö asiakasyritysten välillä

”SOLIDWORKS tukee alusta loppuun sitä työskentelytapaa, millä me teemme asioita. Melkein kaikissa projekteissamme toimimme yhteistyössä muiden toimittajien kanssa, ja meidän toiveemme on toteuttaa suunnittelutyö SOLIDWORKSin avulla.”

HAASTE

Aivan Oy on vuonna 2007 perustettu pohjoismainen suunnittelu- ja innovaatiotoimisto, jonka pääkonttori sijaitsee Helsingissä. Yritys tarjoaa teollisen muotoilun lisäksi konsepti- ja palvelusuunnittelua sekä digitaalisia palveluita. Aivan Oy:n alla toimivat myös venesuunnitteluun keskittyvä Navia Design Oy sekä digitaaliseen viestintään ja markkinointiin keskittyvä Aivan Madam Oy. Yhdessä yritykset työllistävät 35 henkilöä.

RATKAISU

Termi ”pohjoismainen design” tuo mieleen puhtaita muotoja ja selkeitä linjoja, ja sitä Aivan Oy myös tarjoaa asiakkailleen. Yritys hyödyntää SOLIDWORKS-ohjelmistoratkaisuja, ja laajasti talon sisällä käytössä oleva ohjelmisto on mahdollistanut erilaiset tuotekehitysprojektit aina pienistä keittiötarvikkeista suuriin moottoriveneisiin. Tällä hetkellä käytössä on 6 lisenssiä ja SOLIDWORKS on kiinteä osa jokapäiväistä työskentelyä.

Aivan Oy:n työnjälkeä näkee käytännössä kaikkialla, mutta missään tuotteessa ei lue yrityksen nimeä. Yrityksen portfolio on vakuuttava – projekteja on ollut paljon, ja ne ovat olleet hyvin erilaisia, ja osa hyvinkin näkyviä. Yritys vastasi esimerkiksi Helsingin Pohjola-sairaalan sisustuksesta, Fazer Leipureiden ja VR:n ravintolavaunujen päivitetystä konseptista sekä Fiskarsin Functional Forms -sarjan uudesta designista. Antti Mäkelä, Aivan Oy:n suunnittelija ja osakas, kertoo: ”Yrityksenä Aivan on poikkeuksellinen toimija, sillä vaikka ydinosaamisemme on teollisessa muotoilussa, autamme asiakkaitamme myös muissa hankkeissa. Näitä ovat esimerkiksi brändäys ja digitaalisuus. Teemme lopputuotteita valmiiksi asti, ja hyvin paljon yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. Aivan on ollut mukana suunnittelemassa monenlaisia lopputuotteita. Meillä on hyvin erilaisia asiakkuuksia – on pieniä toimijoita, joissa teemme yhteistyötä yhden tai kahden henkilön kanssa, mutta sitten on myös suurempia yrityksiä, joiden tuotekehityksessä työskentelee yli 200 insinööriä.”

Aivan Oy:n alla toimii kaksi muuta liiketoimintayksikköä, joista toinen on Aivan Madam Oy. Yksikkö on keskittynyt digitaaliseen viestintään ja markkinointiin, ja se loi esimerkiksi Hangon satamalle (Port of Hanko) uuden digitaalisen ilmeen. Venesuunnittelu on aina ollut kiinteä osa yrityksen liiketoimintaa. Aivan Oy:n alle perustettiin pelkästään veneisiin keskittyvä Navia Design Oy vuonna 2013. Se on suunnitellut esimerkiksi Oceanvoltille sähkömoottoreita sekä Q Yachtsille sähkökäyttöisen luksusmoottoriveneen.

”Haluamme tehdä tinkimätöntä laatua, ja siksi mielestämme on hyväksyttävää, että laatu näkyy suunnitteluun kuluvassa ajassa. Otimme SOLIDWORKS-ohjelmistot heti alusta käyttöön, ja ohjelmistoista on tullut kiinteä osa tuotekehitysprosessejamme. Ohjelmisto tukee alusta loppuun sitä työskentelytapaa, millä me teemme asioita. Melkein kaikissa projekteissamme toimimme yhteistyössä muiden toimittajien kanssa, ja meidän toiveemme on toteuttaa suunnittelutyö SOLIDWORKSin avulla. Tämä toive on myös asiakkailla. Laatuvaatimuksemme näkyy asiakkaalle siten, että meillä asiakkaat ovat suoraan yhteydessä suunnittelijoiden kanssa. Meillä ei ole turhia väliportaita, jossa tieto voisi mahdollisesti hukkua, eli niin sanottu projektilayer puuttuu meiltä kokonaan,” kertoo Antti.

Ohjelmistolla on väliä yhteistyön kannalta

Eri yritysten välillä tehtävän yhteistyön sujuvuuden kannalta käytössä olevalle suunnitteluohjelmistolle on tietynlaisia vaatimuksia ja sen pitää ensisijaisesti tukea suunnittelutapaa, mutta myös mahdollistaa vaivaton tiedonjako. ”Hyvin yleinen tilanne projekteissa on se, että me emme ole ainoa toimittaja. Saman ohjelmiston käyttäminen helpottaa suuresti yhteistyötä asiakkaan suuntaan, mutta se myös helpottaa uusien kumppaneiden mukaanottamista. Kun Aivan on vuosien saatossa kasvanut, ovat luonnollisesti myös projektit kasvaneet. Kun suuri asiakas toimii meidän kanssa samassa järjestelmässä, niin esimerkiksi yhteinen varaosakirjasto asiakkaan PDM-järjestelmässä helpottaa projektin kulkua. Lisäksi parametrisuuden tuominen tuotesuunnitteluun helpottaa meidän talon sisäistä työskentelyä. SOLIDWORKSin selkeä etu on se, että voimme työskennellä sen kanssa sekä pienissä että suurissa projekteissa,” kertoo Antti.

Ari Kiviranta.

Navia Design Oy:n eli venesuunnittelun puolella työskentelevä muotoilija Ari Kiviranta on käyttänyt SOLIDWORKS-ohjelmistoja vuodesta 2006. ”Käytämme venepuolella hyvin paljon näitä ohjelmistoja, ja olemme oppineet löytämään oman työskentelytapamme niiden kanssa. Pyrimme käyttämään asiakkaiden kanssa samoja tiedostoja, jolloin esimerkiksi versionhallinta on helpompaa. Ja lähtökohtaisesti on toki aina helpompi tehdä yhteistyötä, kun kaikilla toimijoilla on samat ohjelmistot käytössä. Esimerkiksi Q Yachtsin veneprojekti luonnistui ohjelmiston puolesta suhteellisen vaivattomasti, kun sekä me että moottorivalmistaja Oceanvolt käytimme SOLIDWORKS-ohjelmistoja.”

Kilpailuvalttina pohjoismainen osaaminen ja monipuolisuus

Aivan Oy on ollut SOLIDWORKS-ohjelmistoihin ja PLM Groupiin tyytyväinen, ja erityisesti he arvostavat ohjelmiston tunnettuutta ja joustavuutta. ”Meillä on Aivanilla vaatimuksena, että uudet suunnittelijat osaavat käyttää SOLIDWORKS-ohjelmistoja. Mikäli he ovat käyttäneet jotain muuta 3D CAD -suunnittelutyökalua, saavat he meillä eteensä tämän ohjelmiston,” aloittaa Antti. ”Ja aina kun taloon tulee uusia SOLIDWORKS-käyttäjiä, tuovat he mukanaan uusia taitoja myös ohjelmiston käytössä, mikä puolestaan parantaa meidän muidenkin käyttötaitoja ja osaamista. Meillä on lisäksi Rhino käytössä SOLIDWORKSin rinnalla, mutta nyrkkisääntö meillä on se, että mikäli joku projekti aloitetaan SOLIDWORKSilla, se myös tehdään sillä loppuun. Aivan Oy on kasvanut tasaisesti viime vuosina ja kasvu näyttää jatkuvan samalla tavalla. Samalla kun hankkeiden koko kasvaa, kasvaa myös henkilöstömme. Panostamme siihen, että talon sisällä on hyvä ilmapiiri. Asiakkaamme vaikuttavat tietysti paljon myyntiin, eli kun asiakkaamme vaihtavat työpaikkaa, he tavallaan vievät meidät mukanaan. Ulkomaisten toimeksiantojen määrä tulee todennäköisesti lisääntymään, ja tiimimme on myös kansainvälistynyt. Siten kasvamme luonnollisesti kansainvälisempään suuntaan, mikä on tietysti positiivista siihen nähden, että haluamme tarjota työntekijöillemme maailman kiinnostavimpia projekteja. Ja ilman SOLIDWORKSia emme pystyisi toteuttamaan kaikkia näitä projekteja.”