Suunnittelun nopeutuminen
Mahdollisuus suunnitella monimutkaisia muotoja osiin ja rakenteisiin
Täydelliset CAD-mallit osien monimutkaisista pinnoista
”Käytän SolidWorksia kaikessa suunnittelutyössäni. Muotoilijan näkökulmasta ohjelma on ylivertainen monellakin tapaa. Sen avulla voin esimerkiksi luoda ideoista ja tuotteista todenmukaisen 3D-mallin itselleni ja asiakkaillemme. Visualisoinnit antavat erittäin ammattimaisen vaikutelman ja ovat samalla myös sataprosenttisen täsmällisiä.”
HAASTE
Ruotsalaisen byBO designin päätoimisto sijaitsee Vetlandan kaupungissa Smoolannissa. Yrityksessä on neljä työntekijää, ja sen perustaja ja omistaja Bo Ekström edustaa smoolantilaisen kalustevalmistaja- ja muotoilijasuvun neljättä sukupolvea. Ekström on muun muassa suunnitellut maailmankuulun Vegga-hoitopöydän ja sen sisartuotteen Nathin. Yrityksen viimeisin projekti liittyy liikuntarajoitteisille kehitettyyn huonekalusarjaan.
RATKAISU
Ruotsalainen suunnitteluyritys byBO design on ottanut toiminnassaan uuden suunnan hankkimalla SolidWorksin Power Surfacing -lisäosan. Se tarjoaa täysin uudenlaiset mahdollisuudet suunnitella tuotteisiin erikoispintoja.
Bo Ekström on ruotsalainen teollinen muotoilija ja yksi byBO design -yrityksen perustajista. Hänelle SolidWorks on ollut välttämätön päivittäinen työkalu jo vuodesta 1995. Hiljattain hän on täydentänyt SolidWorksia PLM Groupin tarjoamalla Power Surfacing -lisäosalla, joka tarjoaa hänelle suunnittelutyössä ennennäkemättömät mahdollisuudet aivan uudenlaisiin ratkaisuihin.
Ekström tuli tunnetuksi 1980-luvulla suunnittelemastaan Vegga-hoitopöydästä. Se on klassikkohuonekalu, jota on myyty jo yli 700 000 kappaletta. Vegga on valmistettu pellistä. Myöhemmin Ekström suunnitteli myös Nathi-hoitopöydän, jonka materiaali on muotopuristettua pyökkiä. Vuosien varrella Ekström on toteuttanut lukuisia suunnittelu- ja muotoiluprojekteja, jotka ovat vaihdelleet teollisista tuotteista aina tehtaiden suunnitteluun ja kaupunkialueiden julkisten tilojen kalusteisiin, kuten lamppuihin ja penkkeihin.
SolidWorks tarjoaa ylivertaiset mahdollisuudet visualisointiin
”Käytän SolidWorksia kaikessa suunnittelutyössäni. Muotoilijan näkökulmasta ohjelma on ylivertainen monellakin tapaa. Sen avulla voin esimerkiksi luoda ideoista ja tuotteista todenmukaisen 3D-mallin itselleni ja asiakkaillemme. Visualisoinnit antavat erittäin ammattimaisen vaikutelman ja ovat samalla myös sataprosenttisen täsmällisiä”, Ekström kertoo.
SolidWorksin avulla Ekström voi myös testata alustavia ideoitaan edestakaisin ja kokeilla erilaisia ratkaisuja ja muotoja. Näin saavutetaan lopputulos, jonka valmistettavuus on optimaalinen ja joka täyttää samalla kaikki kustannus-, estetiikka- ja lujuusvaatimukset.
Power Surfacing vapauttaa luovuuden
Ekström päätti hankkia Power Surfacing -lisäosan, sillä SolidWorksilla ei voinut aina suunnitella vapaasti monimutkaisia pintoja ja muotoja puristepuu- ja muoviosiin. Ennen Ekströmin oli valmistettava tuotteesta prototyyppi ja viimeisteltävä se käsin hiekkapaperilla, jotta lopputulos näyttäisi ja tuntuisi täydelliseltä ja toimisi niin kuin pitää. Tämän jälkeen hän viimeisteli kuvat SolidWorksissa. ”Power Surfacing -lisäosan avulla voin työstää pintoja ja muotoja täysin vapaasti, aivan kuin muovaisin savimöykkyä, ilman geometrisiä rajoituksia. Viime kädessä tämä tarkoittaa sitä, ettei osia tarvitse enää viimeistellä käsin”, hän painottaa.
Ekström kertoo tekevänsä lujuuslaskelmat nykyisin sekä SolidWorksissa että käsin. Hän kuitenkin harkitsee vakavasti SolidWorks Simulation -ohjelman hankkimista voidakseen tehdä lujuuslaskennat tarkemmin ja nopeammin. ”Se on todennäköisesti seuraava hankintani”, hän toteaa.
Kalusteita liikuntarajoitteisille
ByBO designin uusin projekti koskee liikuntarajoitteisille tarkoitetun kalustesarjan suunnittelua Ranskaan vammaisten lasten vanhempainjärjestölle ja valtion ylläpitämille hoitolaitoksille.
”Tällä hetkellä kehitysvammaiset joutuvat käyttämään sairaalakalusteita, sillä koteihin ei ole saatavana kauniita, hyvin suunniteltuja tuotteita. Suunnittelemme parhaillaan juuri tällaisia huonekaluja”, Ekström kertoo.
Alun perin kalustesarjaan kuului sänky sekä hoitopöytä, johon oli integroitu amme. Kauniin muotoilun lisäksi kalusteilta vaaditaan mukautuvuutta kehitysvammaisten lasten ja heidän vanhempiensa erilaisiin tarpeisiin, jotta lasten hoitaminen onnistuisi kätevästi. Kalustesarjan prototyypit ovat lähes valmiita esiteltäviksi ja kokeiltaviksi.