Inhan Tehtaat Oy Ab

Maailman parasta alumiinivene valmistusta.

Buster, Yamarin ja Cross ovat kaikki tuttuja nimiä venepiireissä, mutta kuinka nämä brändit liittyvät toisiinsa? Jotta ymmärrämme tämän, perehdymme tässä artikkelissa Inhan Tehtaiden tarinaan. Haastateltavina tuotekehityspäällikkö Kalle Kanerva ja tuotekehitysinsinööri Juuso Hyrkkö.

Vaikka Inhan Tehtaat tunnetaan nykyään huippuluokan venetuotannostaan, yrityksen historia ei alkanut veneiden parissa. Ähtärissä sijaitsevalla tehtaalla on työstetty metallia jo vuodesta 1841 lähtien. Venetuotanto Inhan Tehtailla alkoi 1970-luvulla.

Tänä päivänä Inhan tehtaiden valikoima kattaa yli neljäkymmentä erilaista venemallia, ja heidän tunnetuimpiin brändeihinsä kuuluvat alumiinirakenteinen Buster ja lujitemuovirakenteinen Yamarin. Lisäksi tuotevalikoimaa täydentää näiden kahden merkin välimuoto, Yamarin Cross, jossa runko on alumiinia ja kansi lujitemuovia.

Alumiiniveneiden ylivoimaiset ominaisuudet

Buster-alumiiniveneiden suosion taustalla piilevät kestävyys ja helppohoitoisuus. Veneet kestävät iskuja, naarmuja ja pieniä pohjakosketuksia rakenteellisesti vahingoittumatta. Alumiini ei vety ja sietää vaihtelevia sääolosuhteita. Tämä mahdollistaa veneilyn aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn. Nämä ominaisuudet yhdessä tekevät veneistä pitkäikäisiä.

Busterin rungon innovatiiviset ratkaisut ja jatkuva testaaminen meriolosuhteissa takaavat veneen turvalliset ajo-ominaisuudet ja hyvän suorituskyvyn.

”Ratkaisumme rungon jäykistämiseksi tekevät veneestä kestävän ja jämäkän ajettavan, mutta pitävät sen samalla kevyenä”, kertoo Kalle Kanerva, joka itse toimii Inhan Tehtailla tuotekehityspäällikkönä.

Tuotteiden kestävyys ohjaa suunnittelua edelleen

Sekä Buster että Yamarin veneiden suunnittelu tapahtuu täällä Suomessa sekä omien että ulkopuolisten suunnittelijoiden toimesta. Raisiossa suunnittelua on tehty yli 10 vuoden ajan ja toimisto sijaitsee aivan merenrannassa. Kalle korostaa, että sijainti on veneiden testauksen kannalta optimaalinen.

Veneiden viralliset testit suorittavat kokeneet testimekaanikot, mutta yleistä testausta tekevät myös muut työntekijät. ”Perusinsinöörityö voi tuntua tylsältä, mutta meillä täällä tuotekehityksessä jokainen pääsee osaksi suunnitteluprosessia, ja se tekee työstä merkityksellistä”, pohtii Kalle. Tämä käytännön lähestymistapa varmistaa myös, että jokainen valmistunut vene täyttää korkeimmat laatuvaatimukset ja kestää vaativissakin olosuhteissa.

Inhan Tehtaat ulkoisti PDM:n tietokantojen ylläpidon PLM Groupille

Inhan Tehtaiden toiminta muuttui jälleen vuonna 2016, jolloin Fiskars konserni myi yhtiön Yamaha Motor -konsernille. Kun yrityksen toiminta ja tietokantapalvelimet siirtyivät yhä enemmän Yamahan alle, oli luonnollista pohtia muitakin vaihtoehtoja. Siinä kohtaa tuli sopiva paikka luopua omista palvelimista ja PDM Professional järjestelmän ylläpito päätettiin ulkoistaa – Inhan Tehtaat siirtyi käyttämään PLM Groupin tarjoamaa HostPLM pilvipalvelua.

”Meille HostPLM:n käyttöön siirtyminen oli mutkatonta. Kun PDM Professional ympäristö siirrettiin HostPLM pilvipalveluun, se ei vaatinut meidän päästä mitään sopeutumista, eikä se vaikuttanut omaan tekemiseemme millään tavalla -se oli helppo siirtymä”, Inhan Tehtaiden tuotekehitysinsinööri Juuso Hyrkkö kertoo kokemuksistaan.

HostPLM:n käytön edut

Juuso kertoo, että yhteistyön tekeminen tiimin kanssa on jatkunut kuten aiemminkin: ”PDM:n käyttäminen ei vaadi erillistä VPN-yhteyttä, mikä nopeuttaa tiedon hakemista ja jakamista. Myös ulkopuoliset suunnittelijamme käyttävät samaa PDM:ää ja tallentavat kaikki dokumentit sinne.”

”HostPLM on ollut meille erittäin toimiva ratkaisu. Positiivisena yllätyksenä pidimme, että HostPLM toimii jopa nopeammin kuin aikaisempi paikallinen palvelinratkaisu. Merkittävimpänä etuna on kuitenkin ollut tietokantojen ja palvelimien ylläpidon ulkoistaminen. Nämä ovat olleet suurimmat hyödyt, jotka olemme palvelusta saaneet ja kyllähän pilvipalvelut alkavat olemaan tätä päivää muutenkin”, Juuso summaa etuja.

PDM-ratkaisu voidaan räätälöidä kullekin yritykselle sopivaksi, ja myös Inhan Tehtaille sitä on vuosien varrella kehitetty ja päivitetty vastaamaan heidän tarpeitaan.

Innostunut tiimi tuotekehityksen keskiössä

Venealalla on perinteisesti totuttu siihen, että yksittäinen suunnittelija vastaa lähes koko tuotteesta. ”Tässä on kuitenkin tapahtunut murros. Meillä suunnitellaan tiiminä”, korostaa Kanerva.

Kallen tiimissä työ ja harrastus kietoutuvat toisiinsa, sillä veneet kuuluvat lähes jokaisen työntekijän vapaa-aikaan ja kiinnostuksen kohteisiin jollain tavalla. Se, että pääsee itse kehittämään alan huipputuotteita, tekee työstä erityisen mielenkiintoista.

Kalle kertoo, että: ”Inhan Tehtailla näemme koko tuotekehitysprosessin: veneen konseptoinnin, perussuunnittelun, prototyypin rakentamisen, testauksen ja tuotannon ylösajon.” Juuso on myös iloinen tästä. Hän muistelee aikaisempaa työpaikkaansa mekaniikkasuunnittelijana insinööritoimistossa, jossa joutui olemaan sivustakatsojana, eikä koskaan päässyt näkemään oman käden jälkeä.

”Työssäni minua motivoi eniten se, kun saan uppoutua mielenkiintoisten tuotteiden pariin. Ja kun itse olen vesillä, on hienoa bongailla aalloilla sellaisia veneitä, joiden suunnittelussa olen ollut mukana. Parasta tässä työssä onkin se, että pääsee kehittämään kuuluisien brändien tuotteita”, Hyrkkö summaa työn parhaita puolia.

Muuttuvat markkinat vaativat innovatiivisia ratkaisuja

Inhan Tehtaat tavoittelee Euroopan ulkopuolisia markkinoita ja tulevaisuudessa Juuso ja Kalle suunnittelevatkin veneitä niin, että ne palvelevat Pohjoismaisten asiakkaiden lisäksi myös Välimeren, Pohjois-Amerikan ja Australian veneilijöiden tarpeita. ”Vastataksemme uusien markkinoiden haasteisiin ja tarpeisiin olemme hiljattain julkaisseet uutuuden, Yamarin 80 DC:n, joka erottuu perinteisimmistä pohjoismaisista veneistä ja myös Yamarinin muista malleista erityisesti keulakannen muotoilussa, joka mahdollistaa veneeseen pääsyn sivulta erillistä käytävää pitkin. Tämä uusin malli on jo saanut hyviä arvosteluita Skandinaviassa ja maailmalla”, kertoo Kalle Kanerva iloisena.

Mikä HostPLM?

HostPLM on tehokas ja skaalautuva yksityinen hosting-ratkaisu SOLIDWORKS PDM Professional järjestelmälle. Palvelu perustuu valmiiksi konfiguroituun ratkaisuun, jota PLM Group ylläpitää ja kehittää. HostPLM-ratkaisun avulla pääset käsiksi tietoihisi mistä tahansa. Ratkaisu ei vaadi omia palvelimia tai varmuuskopioista huolehtimista.

Kiinnostuitko? Lue lisää palvelustamme.

juuso_hyrkkö

"HostPLM on ollut meille erittäin toimiva ratkaisu. Positiivisena yllätyksenä pidimme, että HostPLM toimii jopa nopeammin kuin aikaisempi paikallinen palvelinratkaisu. Merkittävimpänä etuna on kuitenkin ollut tietokantojen ja palvelimien ylläpidon ulkoistaminen. Nämä ovat olleet suurimmat hyödyt, jotka olemme palvelusta saaneet ja kyllähän pilvipalvelut alkavat olemaan tätä päivää muutenkin."

Juuso Hyrkkö