”Otimme 3DEXPERIENCEn yritykseen ensisijaisesti sen takia, että saamme nopeutettua piirustusten siirtymistä ja käsittelyä alihankinnan puolella – ratkaisu on joustava ja mukautuva, eikä se rajoita meidän omaa toimintaa.”
HAASTE
Suunnittelupolku vanhoilla työkaluilla oli pitkä ja nopeisiin muutoksiin reagointi oli haastavaa. Tuotetieto haluttiin viedä yhteen yhteiseen sijaintiin, josta sitä olisi entistä nopeampaa ja helpompaa jakaa eri sidosryhmien kesken. Menestyvän liiketoiminnan takaamiseksi suunnittelu- ja tuotantoprosesseja oli kehitettävä. Tätä kehitysprojektia tukemaan tarvittiin osaava ja luotettava yhteistyökumppani.
RATKAISU
Elämä ei ole aina yhtä elokuvaa, mutta Whitepoint Opticsille se on kirjaimellisesti juuri sitä – suomalainen, vuonna 2017 perustettu yritys suunnittelee ja valmistaa elokuvakäyttöön tarkoitettuja optisia kameralinssejä. Yritys työllistää tänään 20 henkilöä ja hyödyntää suunnittelutyössään Dassault Systèmesin 3DEXPERIENCEn ja SOLIDWORKSin ratkaisuja, ja missiona on valmistaa maailman parhaimpia elokuvalinssejä.
Whitepoint Opticsin tekninen johtaja ja yksi perustajista, Timo Alatalkkari, kertoo yrityksen lähteneen liikkeelle pienestä sivuprojektista nykyisen tuotepäällikkö Jussi Myllyniemen kanssa. ”Ajatuksena oli ensin tehdä emoyhtiö Whitepoint Oy:lle elokuvalinssisarja tuotantoihin. Emoyhtiön päätoimiala oli elokuvatuotanto ja jälkituotanto, ja havaitsimme nopeasti, että projektimielessä kehittelemällämme tuotteella oli potentiaalia ulkomailla. Lähdimme viemään projektia voimakkaasti eteenpäin niin, että vuonna 2017 valmistimme ensimmäisen prototyypin tulevasta omasta linssisarjasta. Yksi osakkaistamme oli tällöin elokuvaaja Peter Flinckenberg, joka teki uraa Hollywoodissa ja kuvasi silloin Netflixille Come Sunday -nimistä elokuvaa. Myllyniemi lähti Atlantaan kuvauspaikalle tapaamaan häntä ja vei linssimme testattavaksi. Lopulta meidän linssillä kuvattiin kyseisen elokuvan pääkohtaus ja tästä liiketoiminta oikeastaan alkoi. Perustimme Whitepoint Opticsin huhtikuussa 2017, toimin alkuun yksin suunnittelijana mutta palkkasimme samana vuonna toisen suunnittelijan lisää. Nyt työllistämme yhteensä 20 henkilöä, joista linssiteknikoita on 10,” kertoo Timo.
Maailman parhaimpia elokuvalinssejä
Whitepoint Opticsin tuoteperhe koostuu kahdesta eri tuoteperheestä; heillä on oma WPO-linssisarja, joka perustuu Carl Zeissin linssisarjaan. Se on suunniteltu Hasselblad V -kameraa varten, jotka on kehitetty alunperin mainos- ja vaatekuvauksiin – esimerkkinä Vogue ja vastaavat julkaisut. Yritys rakensi linssisarjasta oman tuotteen; elokuvalinssit perustuvat yleisesti johonkin valmiiseen raakalasiin, josta suunnitellaan ja valmistetaan linssi elokuvakäyttöön. Toinen tuoteperhe on varsinainen päätuote, eli rehousing-linssit. ”Rehousing tarkoittaa käytännössä sitä, että vanhoja käytössä olevia elokuvalinssejä rakennetaan uuteen nykypäivän runkoon tai muunnetaan olemassa olevia still-linssejä elokuvakäyttöön. Käytännössä rehousingissa tuote suunnitellaan ja valmistetaan uudelleen siten, että ainoa alkuperäinen osa linssissä on lasitavara. Kaikissa tuotteissa haemme ultimaattista varmuutta, eli tuotteiden pitää kestää ja toimia luotettavasti siten, etteivät tarkennusmekanismit jumiudu. Elokuvatuotanto on kallista ja voidaan karkeasti laskea yhden tuotantopäivän maksavan noin miljoona dollaria. Kustannuspuoli on vain yksi syy siihen, miksi me haemme nollatoleranssia omien tuotteidemme suhteen.” kertoo Timo.
”Kuvauksissa käytettävä linssi on aivan erilainen tuotteena kuin still-kameran linssi. Optiikka toimii toki samalla tavalla molemmissa, mutta elokuvalinssiin on haettu positiivisia virheitä ja heijastumia eli flarea. Kuvitellaan vaikka perinteinen Hollywood-kohtaus, eli lännenelokuvassa mies ratsastaa auringonlaskuun. Ilman linssiin rakennettuja heijastumia kohtauksesta puuttuu se sadunhohtoinen tunne.”
Whitepoint Optics on käytännössä luonut tyhjästä menestyvän liiketoiminnan ja on tällä hetkellä markkinoiden kolmen parhaimman kilpailijan joukossa. ”Olemme päässeet nykyiseen asemaamme puhtaasti jatkuvasti kehittämällä suunnittelu- ja tuotantoprosessejamme. Suunnittelutyön pitää olla ketterää, sillä sarjat ovat lyhyitä – rakennettavien eri mallien yksittäiskappalemäärät ovat suhteellisen pieniä, noin 10-30 kappaletta vuodessa. Optisissa laitteissa ei voida käyttää standardirunkoja, vaan kaikki pitää suunnitella erikseen kyseistä tuotetta varten. Meillä on toki yleisosia, jotka sopivat kaikkiin runkotyyppeihin. Suunnittelun pitää pystyä reagoimaan nopeasti erilaisiin muutoksiin”, kertoo Timo.
Piirtämisestä mallinnukseen ja sitä kautta pilveen
Whitepoint Optics käytti ennen suunnittelutyökaluna AutoCADia. Ensimmäinen haaste ohjelmistovaihdon myötä oli se, että oltiin siirtymässä piirustusympäristöstä suunnitteluympäristöön.
”Käytimme ennen AutoCADia ja tällöin suunnittelupolku oli 3-4 kuukautta yksittäiselle mekaniikalle. SOLIDWORKSin myötä suunnittelupolku on nyt vain kaksi viikkoa, ja se kertoo paljon ohjelmiston luonteesta. SOLIDWORKSilla pystyy valmiilla työkaluilla tekemään hyvinkin nopeasti asioita, vaikka alkuun pääsy vaati hieman tutustumista. Heti kun ymmärsin, miten SOLIDWORKS toimi, tuli suunnittelutyöstä ja innovoinnista järjettömän paljon helpompaa.”
Käytännössä SOLIDWORKS jätti Whitepoint Opticsin suunnittelutyöstä käsinpiirtovaiheen kokonaan pois, kun ohjelmiston avulla voi heti aloittaa suunnittelutyön. SOLIDWORKSin lisäksi heillä on käytössä 3DEXPERIENCE-alusta, joka on verkkoselaimella toimiva ratkaisu ja mahdollistaa vaivattoman tuotetiedon hallinnan ja jakamisen. Pilvipalveluna toimivaa alustaa voi käyttää missä tahansa ja käytännössä millä tahansa laitteella. Whitepoint Optics halusi yhden keskuspaikan, jossa tietoa voidaan säilyttää. 3DEXPERIENCEn monipuoliset työkalut vaikuttivat hankintapäätökseen, ja lisäksi tuotekehitysprosessia on helppo seurata, kun kaikki tuotteeseen liittyvät tiedostot keskusteluja myöten on tallennettu samaan sijaintiin. Tällä tavoin säilyy myös tärkeä historiatieto.
”Pääsemme 3DEXPERIENCEn avulla nopeammin ja helpommin jakamaan suunnitelmat alihankkijoiden kanssa, saamme tehostettua yhteistyötä sen avulla. Otimme 3DEXPERIENCEn yritykseen ensisijaisesti sen takia, että saamme nopeutettua piirustusten siirtymistä ja käsittelyä alihankinnan puolella – ratkaisu on joustava ja mukautuva, eikä se rajoita meidän omaa toimintaa.”
PLM Groupin pitämän koulutuksen avulla he näkivät suoraan ratkaisun tuomat hyödyt omalle toiminnalle. Tilaukset kasvavat noin 30%:n vuosivauhdilla ja sen takia heidän tarvitsee jatkuvasti parantaa myös omien prosessiensa toimintaa. 3DEXPERIENCE tuo lisää joustavuutta toimintaan, sillä tiedon jakaminen ja hallinta on muuttumassa erilaiseksi entiseen verrattuna.
Lisäksi yrityksellä on ollut käytössä keväästä 2020 lähtien 3DSystemsin Figure 4 -3D-tulostin. Tulostinta hyödynnetään pääasiassa prototyyppiosien toimivuustestaukseen ja yksittäisten tuotanto-osien tulostukseen. Näitä ovat esimerkiksi erilaiset valoportit. ”Olemme myös tulostaneet uusia linssisoluja prototyyppitesteihin, jolloin ideakehittelyn työnkierto on lyhentynyt. Koneistetun osan saaminen kesti viikon, mutta 3D-tulostettu osa saadaan valmiiksi muutamassa tunnissa,” kertoo Timo.
PLM Group mukana rakentamassa innovaatiota
Kun AutoCAD oli todettu riittämättömäksi suunnittelutyökaluksi, oli aika etsiä yhteistyökumppani uudelle ohjelmistolle. ”Olen itse sekä ollut mukana että tehnyt yhteistyötä pitkään erilaisten ohjelmisto- ja palveluympäristöjen kanssa ja kun vertaan omaa kokemuspohjaani PLM Groupin toimintaan, voin todeta, että PLM Groupilla toimii asiat hyvin. Yrityksessä on selvästi hyvä ilmapiiri, mikä puolestaan heijastuu suoritustasoon. PLM Group toimii ketterästi projektien kanssa, meillä on yhteistyö tähän mennessä kattanut SOLIDWORKSin käyttöönoton, 3D-tulostimen käyttöönoton sekä 3DEXPERIENCE-ympäristön. Jokaisesta projektista annan arvosanaksi täyden kympin; käyttöönotto, aikataulut, lupaukset ja niiden lunastaminen ovat sujuneet odotetusti. En pysty osoittamaan PLM Groupin toiminnassa yhtään virhettä, mikä vahvistaa omaa ymmärrystäni siitä, että valitsimme oikean kumppanin”, Timo kertoo.
Sadunhohtoa tulevaisuudessakin
Jos liiketoiminnan kasvuvauhti on sama kuin viime vuosina, vahvistaa Whitepoint Optics markkina-asemaansa entisestään alan johtavien elokuvalinssivalmistajien joukossa. Tavoitteena heillä on olla maailman paras ja viedä maailmalle jatkossakin suomalaista rehtiä kulttuuria ja laadukasta tuotetta.
”Tuotteemme ovat selkeästi maailmanluokkaa ja tapamme toimia on miellyttänyt yhteistyökumppaneita. Tällä hetkellä valmistamme noin 300 elokuvalinssiä vuodessa, ensi vuonna määrä tulee olemaan 450. Yrityksemme oikein johdettuna ja markkinoituna pystyy viiden vuoden sisällä tuplaamaan vuosituotannon. Oikeat suunnitteluratkaisut tukevat tulevaisuuden kasvua entisestään. Lisäksi olemme ainoa yritys Pohjoismaissa, joka valmistaa näitä tuotteita Hollywoodiin – sanoisin, että WhitePoint Optics katsoo kirjaimellisesti maailmaa lasien läpi ja tällä hetkellä lasien väri on vaaleanpunainen,” päättää Timo.