Pohjoismainen läpimurto metallien 3D-tulostuksessa

3D MetPrint AB on ensimmäinen pohjoismainen yritys, joka investoi PLM Groupin ja 3D Systemsin 3D-metallitulostimeen. Yritys on vastikään Ruotsissa perustettu ja tarjoaa metallien materiaalia lisäävään valmistukseen (Additive Manufacturing) liittyvää konsultointia ja palvelua. Nyt 3D MetPrint AB haluaa varmistaa, että pohjoismaisilla yrityksillä olisi parempi pääsy innovatiiviseen teknologiaan.

Ruotsalainen Älmhultissa sijaitseva startup-yritys 3D MetPrint AB on investoinut edistyneeseen 3D Systemsin metallitulostimeen. Tulostin hankittiin PLM Groupilta, ja päämääränä on tarjota pohjoismaisille yrityksille helpompi pääsy 3D-metalliosien kehittämiseen ja tulostamiseen sekä tuotekehityksessä että tuotantoprosesseissa.

Käyttämällä 3D MetPrintin ammattitaitoa ja uutta metallitulostinta, pohjoismaiset yritykset voivat nopeasti kehittää ja valmistaa parempia ja entistä innovatiivisempia tuotteita, jotka ovat monimutkaisia 3D-muodoiltaan ja rakenteiltaan. Tämänlaiset tuotteet ovat usein olleet ennen joko mahdottomia tai todella hankalia tai kalliita tuottaa perinteisillä valmistustekniikoilla.

3D MetPrint AB on kehittänyt yrityssuunnitelmaansa tiiviissä yhteistyössä PLM Groupin kanssa, joka on tarjonnut asiakkaille pääsyn sekä PLM Groupin että 3D Systemsin ammattitaitoon materiaalia lisäävässä valmistuksessa. ”3D MetPrint AB:lla on kokemusta käytännön valmistusongelmien ratkaisemisesta, PLM Groupilla ja 3D Systemsillä on taas ammattitaitoa materiaalia lisäävässä valmistuksessa. Asiakas saa nämä kaikki hyödyt kerralla,” sanoo PLM Groupin Additive Manufacturing and 3D Printing Business Development Manager Tawfiq Shams.

DSC_0481

Metallin 3D-tulostuksen jäänmurtaja

Tawfiq Shams selittää: “Metallien 3D-tulostus on levinnyt laajalle suurimmissa teollisuusmaissa, kuten Yhdysvalloissa ja Saksassa, mutta Pohjoismaissa ollaan hieman jäljessä teknologian omaksumisen suhteen. Nyt näemme nopeasti kasvavaa kiinnostusta teknologiaan pohjoismaisissa yrityksissä. Olemme pystyneet yhdessä 3D MetPrintin kanssa luomaan mahdollisuuden testata ja soveltaa materiaalia lisäävän valmistuksen tuomia etuja yritysten prosesseissa. Se on kaikille osapuolille ainutlaatuinen mahdollisuus – eri teollisuudet saavat apua ja koulutusta teknologiasta, josta voivat oppia paljon. Additive manufacturing opitaan parhaiten kokeilemalla ja oppimalla virheistä. Teknologian parissa pitää työskennellä, jotta voidaan löytää sen parhaimmat hyödyt. Voimme myös avustaa business casen valmisteluun liittyvässä päätösprosessissa, kun yritys päättää investoida materiaalia lisäävään valmistukseen.”

CAD_part

3D-metallitulostus luo uusia mahdollisuuksia

3D MetPrint AB:n toimitusjohtaja Erling Svensson kertoo seuraavaa: “Additive manufacturing on ajattelutavan muutos metalliosien tuotannossa. Teknologian avulla voidaan valmistaa uudenlaisia ja -muotoisia tuotteita ja voidaan korvata useampi valmistustehtävä, joka nykyisin tehdään tavanomaisilla koneilla.”

Hän lisää, että metallien 3D-tulostukseen kulutettavalla sähköllä voidaan säästää jopa 90 prosenttia energiakustannuksissa verrattuna perinteiseen metallinvalmistusprosessiin, joka tekee siitä entistä ympäristöystävällisemmän:

”Kaiken kaikkiaan yritykset, jotka ymmärtävät, kuinka hyödyntää materiaalia lisäävää valmistusta, tulevat pärjäämään paremmin. He tulevat saavuttamaan merkittävän kilpailuedun niihin kilpailijoihin nähden, jotka luottavat puhtaasti perinteisiin valmistusprosesseihin,” hän lisää.

Part_inside_2

3D-metallitulostus hyödyttää useampia teollisuuksia

Uuden metallitulostimen avulla 3D MetPrint AB tulostaa osia ja kokoonpanoja, jotka ovat STL-tiedostoina. Asiakkaat voivat helposti luoda STL-tiedostoja 3D CAD-malleistaan, ja teknologia mahdollistaa 250 x 250 x 330 mm kokoisten osien valmistamisen. Alkuperäisen suunnitelman mukaan yritys on aikeissa valmistaa tuotteita, jotka tehdään ruostumattomasta tai maraging-teräksestä, tai alumiinista.

Erling Svensson arvioi, että ohutlevykoneistukseen ja muovien ruiskuvaluun käytettävät työkalut ovat ensimmäisiä 3D MetPrintin valmistamia tuotteita. Samalla hän korostaa, että yritys suhtautuu avoimin mielin yhteistyöhön kaikenlaisten yritysten kanssa, jotka tarvitsevat 3D-tulostettuja metalliosia ja –kokoonpanoja.

Tawfiq_2

 

Lisätietoja

Tawfiq Shams
Business Development Manager for Additive Manufacturing and 3D printing
PLM Group

 

 

CEO_Erling_Svensson

 

Erling Svensson
CEO
3D MetPrint AB
www.3dmetprint.com