SolidWorks edistää sairaalakalusteiden kehitystä

Merivaaralla tuotekehitykseen kuluva aika on lyhentynyt huomattavasti SolidWorks 3D CAD- sekä SolidPDM-ohjelmiston ansiosta. Lisäksi järjestelmä varmistaa valtavan suunnittelutietomäärän hallinnan.

Päivittäinen tuotekehityshaaste Merivaaralla on satojen eri tuotteiden sekä tuotekehitystyössä syntyvän tiedon hallinnoiminen. SolidWorks 3D CAD yhdistettynä SolidPDM-järjestelmään ovat ihanteellinen ratkaisu tämän valtavan tietomäärän hallintaan.

Chief Technology Officer Pasi Kankaanpää kertoo: “Suurin haasteemme on, että tuoteportfoliomme on hyvin laaja. Kaikki mitä teemme, perustuu SolidWorksilla luotuihin 3D-malleihin. 3D-mallinnuksesta onkin tullut täysin integroitu osa uusien tuotteidemme kehitysprosessia.”


Vuonna 1901 perustettu Merivaara sijaitsee Lahdessa. Alusta lähtien yritys on valmistanut sairaalavuoteita. Lisäksi se on tuottanut muitakin tuotteita, kuten maatalouskoneita, jääkaappeja ja laman aikana 20-30 –luvuilla myös kaasuttimia ja teräksisiä huonekaluja. Nykyään Merivaara on kansainvälinen sairaalakalusteiden toimittaja, jolla on tytäryhtiöitä Ruotsissa ja Norjassa sekä toimistoja Venäjällä.Yrityksellä on noin 140 työntekijää tuotekehityksessä, valmistuksessa ja markkinoinnissa. Tuotevalikoima sisältää lähes kaiken kalustuksen, mitä sairaalassa käytetään –leikkauspöydät ja leikkaussalivalaisimet, tutkimuspöydät ja paarit sekä synnytys- ja potilassängyt. 90 prosenttia tuotteista on tehty teräksestä, joita on täydennetty muovi- ja alumiinituotteilla.

Yrityksen tuotekehitysosastolla työskentelevät 15 työntekijää kehittävät sekä uusia tuotteita että hallinnoivat olemassa olevia. Merivaaralla on kymmenen SolidWorks- ja SolidPDM-lisenssiä. CAD-järjestelmän piirustuksia ja malleja käytetään sekä tuotekehityksessä, tuotannossa että myynnissä. PDM-järjestelmä mahdollistaa 3D-mallien, piirustusten ja muun tiedon hallinnan. Virallinen dokumentointi, kuten suunnitteluhistoria- sekä riskienhallintatiedostot generoidaan ja päivitetään PDM-järjestelmässä. Molemmat järjestelmät ovat tuoneet merkittäviä etuja, sanoo Pasi Kankaanpää:

”SolidWorks on nopeuttanut tuotekehitysprosessiamme merkittävästi. Aiemmin tuotimme lukuisia prototyyppejä varmistaaksemme esimerkiksi sen, etteivät osat törmää toisiinsa. 3D-mallinnuksella olemme pystyneet vähentäneet prototyyppien määrää, koska CAD-järjestelmä tarkistaa mahdolliset törmäykset automaattisesti.” Kankaanpää lisää: ”Aloimme hiljattain käyttää myös SolidWorks Motionin animaatiotyökaluja simuloidaksemme liikkuvien osien käyttäytymistä ja toivomme, että tämä nopeuttaa kehitysprosessia vielä lisää.”

Pasi Kankaanpää korostaa, että SolidWorksillä on merkittävä rooli Merivaaran kehityssuunnitelmissa: ”Tähän asti olemme käyttäneet CAD-järjestelmää pääasiassa mekaniikkasuunnitteluun, mutta nyt olemme tehneet itse myös pintamallinnusta, visualisointia ja lujuuslaskelmia. Nämä tehtävät teetettiin aiemmin alihankkijoilla.”

Sama koskee myös muoviosien kehitystä erityisesti sairaalasänkyjen osalta, jotka tähän asti on kehitetty ja tuotettu talon ulkopuolella. Kankaanpää kertoo: ”Tavoitteemme on suunnitella yhä enemmän itse. SolidWorksin avulla olemme voineet ottaa niitä tehtäviä talon sisälle, joita aiemmin teetettiin alihankkijoilla.”

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.