Suunnittelukilpailun voittaja

PLM Groupin ja 3DTechin suunnittelukilpailussa haettiin uutta tuotetta, joka voitaisiin luoda 3D:n avulla. Voittajaksi valikoitui Aleksi Enqvist, jonka suunnittelema tuote – imuputken lisäkappale – ratkaisi käytännön ongelman työpaikalla. Kuvassa Marko Piira 3DTechiltä ja Aleksi.

”PLM Group ja 3DTech ovat tehneet yhteistyötä jo hetkisen, ja Alihankintamessuille lähdimme yhdessä. 3DTech on 3D-teknologiaan keskittyvä varsinaissuomalainen yritys – 3D-suunnittelu, 3D-skannaus ja 3D-tulostus ovat meidän yrityksemme peruspilareita. Olimme myös ensimmäinen asiakas, joka osti PLM Groupilta HP:n 3D-tulostimen. Suunnittelukilpailu oli alkujaan meidän ajatus, ja PLM Group lähti siihen innolla mukaan. Kilpailulla halusimme tarjota suunnittelijoille mahdollisuuden testata taitojaan ja luoda jotain uutta ja hyödyllistä,” kertoo Riitta Noponen 3DTechiltä.

PLM Groupin 3D-tulostuksen asiantuntija Henri Peltomaa jatkaa: ”PLM Group tarjoaa suunnitteluohjelmistoja ja 3D-tulostimia, ja 3DTechillä on käytännön osaaminen molempien suhteen. Ainetta lisäävän valmistuksen asiantuntijoina me haluamme korostaa, että 3D-tulostus ei ole enää pelkästään protojen luomista. Teknologialla tehdään jo paljon enemmän, ennen kaikkea lopputuotteita. Kilpailuideoita saimme paljon, ja suurin osa niistä oli toteutuskelpoisia. Me pidimme Aleksin ideasta, sillä 3D-malli oli hyvin tehty ja tuotteen tarina hyvä.”

Millainen tuote voitti, ja kuka sen suunnitteli?

Aleksi Enqvist, 23, on prosessi- ja materiaalitekniikan insinööri. Hän on työskennellyt Parlokilla vuodesta 2015, ensin tuotannossa ja viimeiset 2 vuotta tuotekehityksen puolella. Aleksi on käyttänyt SOLIDWORKS-ohjelmistoja pari vuotta, käyttökohteena pääasiassa lämpömuovattavien ja ruiskupuristettavien muovituotteiden suunnittelu. 3D-tulostuksesta on myös jonkun verran kokemusta, ja Aleksin aloitteesta Parlokille hankittiin viime vuonna FDM-tulostin prototyyppien valmistusta varten.

”Idea tuotteeseen lähti käytännön ongelmasta, joka vaati ratkaisua. Raaka-aineen eli muovigranulaattien imeminen pahvilaatikoista ja muovisäkeistä ekstruuderiin on haasteellista. Kun imuputken pää osuu laatikon tai säkin seinään, raaka-aineen virtaus lakkaa. Tällöin työntekijän täytyy irrottaa imuri manuaalisesti ja asettaa imurin pää takaisin raaka-aineen joukkoon. Ratkaisussani imuputken päähän laitetaan lisäkappale, joka estää putken tarttumisen seinämiin ja siten materiaalin virtaus ei keskeydy. Näin ollen koko prosessi tehostuu ja sujuvoituu. Olin miettinyt ratkaisua jo jonkin verran aiemmin, mutta lähdin tosissani kehittämään sitä vasta kuultuani tästä PLM Groupin ja 3DTechin kilpailusta. Työpaikkani on suoraan sanottuna innoissaan ratkaisusta, ja tekninen johtaja arvelee sillä olevan kysyntää laajemminkin. Ja kilpailun voitto tuntuu tietysti hyvältä!” kertoo Aleksi.

Aleksi Enqvist, kädessä imuputken lisäkappale, ja Henri Peltomaa

 

Haluatko kuulla lisää 3D-tulostuksen mahdollisuuksista? Ota yhteyttä meihin tästä