Tips & Tricks: Kirjastopiirteet

Onko Sinulla jokin monimutkaisempaa geometriaa sisältävä ”vakiopiirre” jota tarvitset toistuvasti? Tuntuuko tuskalliselta piirtää se joka kerta uudelleen? Jos vastasit edellisiin myöntävästi, kannattaa lukea eteenpäin.

SolidWorksissä kirjastopiirteiden luominen on helppoa. Jos kyseessä on esimerkiksi jokin leikkaus/reikä, toimi seuraavasti:

1. Mallinna ensin piirteellesi jokin aihio ja sketchaa sen pinnalle leikkauspiirteesi sketchi:

Tämän jälkeen luo itse leikkauspiirre ja lisää myös muita piirteitä tarvittaessa, esim. pyöristyksiä:

2. Klikkaa tämän jälkeen Task Panen reunassa olevaa näppäintä ”Add to Library”:
Tämän jälkeen vasempaan reunaan avautuu tuttuun tapaan oma ruutu, jossa voit valita mitä kaikkea kirjastopiirteeseen halutaan sisällyttää (esimerkin tapauksessa valitsin itse leikkauspiirteen sekä pyöristykset):

Anna kirjastopiirteellesi myös nimi (HUOM! Description-kenttään voit kirjoittaa esim. ohjeita piirteen käyttämistä varten).
3. Nyt piirre löytyy kirjastosta määrittämästäsi paikasta:
Esikatselukuvan alareunassa näkyy Description-kenttään syötetty ohjeistus.
4. Testaa toimivuutta. Raahaa ja pudota piirre haluamallesi pinnalle:

Tässä vaiheessa sinun tulee määrittää paikoitusreferenssit (nämä riippuvat siitä miten olet alussa ensimmäisen sketchin sijoittanut aihiolle. Tässä tapauksessa itse sidoin sen origoon (kuten ensimmäisestä kuvasta näkyy), jolloin tulee näyttää kappaleen keskipiste. Voit toki käyttää myös mitoitusta vaikka kappaleen reunoista). Voit lisäksi myös ylikirjoittaa kirjastopiirteeseen määritetyt mitat valitsemalla Override dimension values. Kirjastopiirre voi sisältää myös useita konfiguraatioita.

Lisäinfoa kirjastopiirteiden luomisesta löytyy SW:n Helpistä hakusanalla Library Features.

Mukavia mallinnushetkiä toivottaen

Niklas Hellman
PLM Group Suomi Oy

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.