Tips & Tricks: SolidWorks-piirustusten kuvantojen skaalautuminen .DXF- ja .DWG-tallennuksessa

Kun SolidWorks-piirustuksen kuvannot näkyvät piirustusarkilla 1:1-suhteella, niin piirustus myös tallentuu .DXF- ja .DWG-tiedostomuotoihin tällä samalla 1:1-suhteella.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että mikäli piirustuksen globaali skaala (’Sheet properties’ > Scale) ja/tai sen kuvantojen skaala on jotain muuta kuin 1:1, niin piirustus ei myöskään oletuksena tallennu .dwg- tai .dxf-tiedostoihin ”yksi-yhteen”-skaalauksella.

Kun piirustuksen kuvantojen skaala on jotain muuta kuin 1:1 ja se halutaan tallentaa .dwg- tai .dxf-muotoon 1:1-skaalalla, tulee käyttää oheisessa kuvassa näkyvää ’Scale output 1:1’ -asetusta.

’Scale output 1:1’ -asetuksessa voidaan valita alasvetovalikosta haluttu skaalausperuste:

Alasvetovalikon kohta ”sheet scale=x/x: count=x”: Piirustus skaalataan 1:1-suhteeseen piirustuksen globaalin skaalan perusteella. Jos kaikki kuvannot käyttävät asetusta ’Use sheet scale’, niin nämä kaikki kuvannot myös kääntyvät 1:1-suhteelle.

Alasvetovalikon kohta ”view scale=x/x: count=x”: Piirustus skaalataan 1:1-suhteeseen valitun kuvantokohtaisen skaalauksen perusteella. Jos valitaan esim. suhde 1:5, niin kaikki suhdetta 1:5 käyttävät (kuvannon asetuksissa ’Use custom scale’ -asetus on 1:5) kuvannot käännetään 1:1-suhteelle. Tällöin myös näiden kuvantojen skaalaukseen linkitetyt ”lapsikuvannot” (kuvannon asetuksissa on valittuna ’Use parent scale’) skaalataan 1:1-suhteisiksi.

Huom. SolidWorksin Sheet metal -toiminnoilla mallinnetut ohutlevyosat voidaan tallentaa .dxf- ja .dwg-muotoon myös suoraan SolidWorks-osan puolelta eli osasta ei tarvitse siis tällöin olla olemassa 2D-piirustusta. Tämä tallennus tapahtuu valitsemalla Sheet metal -osan piirrepuusta ’Flat-pattern’-piirteen päällä hiiren oikean napin takaa valikosta ’Export to DXF / DWG’. Tällöin osa tallentuu automaattisesti 1:1-suhteella.

Terveisin

Niklas Johansson
CadON Support

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.